Moottorien murina kuuluu jo ennen kuin ketään näkyy ja Suolahden yhtenäiskoulun pihassa odotus muuttuu kihiseväksi. Pian näyttävä moottoripyöräletka kaartaa koulun pihaan. He ovat Motoristit koulukiusaamista vastaan MKKV ry.
Kun pyörät on saatu parkkiin, siirrytään hetkeksi liikuntasaliin kuuntelemaan mitä sanottavaa motoristeilla on. Ari Santaharju saa yleisön herkeämättömän huomion hassuilla jutuillaan, joiden sisällä on tiukkaa asiaa. Hän kertoo yhteisöllisyydestä ja siitä, miksi motoristit moikkaavat toisiaan, vaikkeivat tiedä kuka kypärän alla oikein on.
– No siksi, että vaikka kaikki ovat erilaisia, heitä yhdistää maantien ilot ja surut ja vaarat. Ei ole väliä millä pyörällä ajaa tai mitkä vaatteet on päällä. Motoristit myös auttavat toisiaan, vaikka eivät tunne ennalta ja samanlainen kaveruus voisi olla olemassa myös koululaisten kesken.
Motoristit muistuttavat yhteisyyden tärkeydestä, siitä, että kukaan ei ole täydellinen mutta on silti arvokas ja sovitaan lopuksi yhteen ääneen, että koulu on turvapaikka, jossa ketään ei kiusata.
Suolahdessa keskiviikkona vierailleen MKKV ry:n tiedottaja Marko Saarisen mukaan kampanja alkoi vuonna 2013, kun mietittiin millaista hyväntekeväisyyttä voisi tehdä ja yhdistää siihen moottoripyöräilyn. He huomasivat lehdessä 8-vuotiaan pojan kirjeen, jossa poika kertoi pelkäävänsä kouluun menemistä, koska häntä kiusataan.
– Niinpä motoristit keksivät mennä kouluun kertomaan, että emme hyväksy kiusaamista.
Vuosittain koulutapahtumia järjestetään nelisenkymmentä ja motoristeja on mukana ainakin 20 hengen porukka, jotka osallistuvat useimpiin tapahtumiin ja lisäksi paikallisia sekä muita vapaaehtoisia. Suolahdessa motoristeja oli kolmisenkymmentä, lähtöisin muun muassa Tampereelta, Jyväskylästä, Haukivuorelta ja Äänekoskelta.
– Palaute on täysin positiivista. Koulujen henkilökunta on kertonut, että vierailumme jälkeen koulun ilmapiiri on parantunut ja opettajat ovat saaneet uusia työkaluja kiusaamisen vähentämiseen. Esimerkiksi piirretään moottoripyöriä ja samalla voidaan avata uudelleen keskustelua, että miksi ne motoristit kävikään meidän koululla.
– Yksittäisistä tapauksista muistan, kun kerran tokaluokkalainen tyttö tuli sanomaan minulle, että ”kiitos kun tulitte, nyt minua ei pelota niin paljon olla koulussa, koska te kerroitte, että kaikki ovat yhtä tärkeitä ja koulun pitää olla turvapaikka kaikille.”
Marko Saarinen sanoo tapahtuman kulun olevan tarkkaan mietitty. Ylä- ja alakoululaisille on hieman eri tarinat, isommille voi puhua suorempaan.
– Joka tapahtumassa olemme Ari Santaharju ja minä, puhumme aina tietyn suunnitelman mukaisesti.
Koulun rehtori Mika Lehtonen on myös mukana moottoripyörällään ja sanoo tapahtuman olevan odotettu ja tärkeä.
– Näytetään, että me todella teemme jotain kiusaamisen kitkemiseksi.
Saliosuuden lopuksi taikuri Puijon Paroni esittää vähän jännittäviäkin taikatemppuja ja sitten siirrytään ulos ihailemaan moottoripyöriä. Pyörien päällekin pääsee istumaan, kun pyytää.
Motoristien tärkeä viesti menee perille, tätä tapahtumaa kertaillaan varmasti vielä monesti koulussa ja kavereiden kanssa.