Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijan mielide: | Kiitos kaupunginhallitus – ei tuulivoimaloita Liimattalaan

Äänekosken kaupunginhallitus teki maanantain kokouksessaan asukkaiden hartaasti odottaman päätöksen ja hylkäsi Liimattalan tuulivoimala-alueen osayleiskaavan äänin 6-3.

Vaikka päättäjä kannattaisi tuulivoimaa sinänsä, niin päätöksenteossa on otettava huomioon kokonaisuus, paikallisuus ja ympäristö, mihin tuulivoimaloita suunnitellaan.

Tuulivoimalat eivät yksinkertaisesti sovi joka paikkaan ja Liimattala on sellainen valtavien vesivarantojensa takia. Suunniteltu tuulivoimala-alue on liian lähellä asutusta ja pohjavesialuetta, jotka ovatkin olleet asukkaiden tärkeimmät perusteet vastustaa tätä hanketta. Ilman puhdasta vettä emme voi elää.

Alueen asukkaiden, käytännössä yhden kaupunginosan juoma- ja käyttövesi olisi pohjavesiasiantuntijoiden mukaan todennäköisesti pilaantunut jo rakennusvaiheessa, mikäli nuo massiiviset tuulimyllyt ja niiden vaatima infra ja tiestö olisi rakennettu.

Ympäristönsuojelulain 17§ sanoo, että ”pohjavettä ei saa pilata, eikä sen laatua vaarantaa ja pilaamiskielto on ehdoton”. Tämä on vakava asia, eikä vastuunsa tunteva päättäjä voi ottaa tällaista riskiä ympäristörikoksesta. Se olisi tietoinen päätös hyväksyä pohjaveden ja sen myötä Liimattalan vedenottamon veden laadun vaarantuminen ja pilaantuminen.

Yksi kaupungin perustehtävistä on puhtaan veden tuottaminen koko kaupungin alueelle. Olisi käsittämätöntä, jos se yhdellä kädellä hoitaisi tätä tehtävää ja toisella olisi antanut luvan juomaveden pilaamiseen Liimattalan vedenottamon alueella.

Kaupunginhallitus toimi vastuullisesti viheltäessään pelin poikki ja hylätessään tämän kaavan. Onneksi tässä kokouksessa järki voitti ja hankkeelle on nyt pantu piste.

Asukkaita roikotettiin löysässä hirressä aivan liian kauan. Epätietoisuus on nyt kuitenkin päättynyt ja voimme vihdoin katsoa toiveikkaasti eteenpäin. Kiitämme kaupunginhallitusta viisaasta päätöksestä ja myös asukkaiden kuuntelemisesta Äänekoski-ilmiön lupausten mukaisesti. Sekä konginkankaalaiset että alueen mökkiläiset voivat sittenkin uskoa Äänekosken sloganin sanoihin: ”Tulevaisuus asuu täällä”.

Niiden satojen asukkaiden puolesta, jotka ovat vastustaneet Liimattalan tuulivoimalahanketta