Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänekosken ympäristö- ja ilmasto-ohjelmaa kommentoitiin ahkerasti valtuustossa

Äänekosken kaupungin ympäristö- ja ilmasto-ohjelma vuoteen 2028 puhutti ja äänestytti Äänekosken valtuustoa maanantaina.

Perussuomalaisten Marke Tuominen totesi, että ympäristöohjelmasta puuttuvat selkeät mittarit, joilla sen toteutumista seurataan ja ehdotti Joni Kotilaisen (ps.) kannattamana, että ohjelma palautetaan takaisin valmisteluun.

– Onko järkeä järjestää esimerkiksi kouluilla kasvisruokapäiviä, joilla tehdään suoranaista hävikkiä. Ohjelmasta puuttuvat konkreettiset seurantatoimenpiteet.

Valtuusto kuitenkin äänesti, että asian käsittelyä jatketaan.

Ympäristö- ja ilmasto-ohjelma on ensimmäinen Äänekoskella tehty kattava ohjeistus, joka tuo ympäristö- ja ilmastonäkökulmat käytännön tasolle ja määrittää kaupungin roolia kestävänä kehittäjänä ja toimijana. Valtuusto hyväksyi ohjelman yksimielisesti, vaikka sen sisältö puhuttikin valtuustossa usean puheenvuoron verran.

– Ohjelmassa on hyviä asioita, mutta esimerkiksi maatalouden kasvihuonepäästöjen kohdalla täytyy todeta, että tilojen määrä on vähentynyt ja jäljelle jäävien koko kasvanut. Äänekosken kaupungin kannattaisikin panostaa enemmän biokaasun kehityshankkeisiin jopa taloudellisesti, sanoi Harri Piilonen (kesk.).

– Kieltämättä tuen Marke Tuomisen viestiä siitä, että seuraavassa versiossa tarvitaan tarkempia tavoitteita, kuten esimerkiksi, miten Äänekosken kaupunki konkreettisesti saisi asukkaat luopumaan öljylämmityksestä tai millä konstilla kaupunkilaiset saadaan kierrättämään jätteet oikein, totesi Marjatta Huhta (kesk.).

– Ohjelma on hyvä, mutta haluaisin kysyä, miten ohjelma sitoo kaupunginhallitusta, joka päätti luopua kokonaan tuulivoimasta. Onko mitään muita paikkoja, minne voitaisiin kaavoittaa, kysyi Pekka Ouli (sd.).

Hallintojohtaja Aleksi Heikkilä vastasi, että kuntalaissa tarkoitettu strategia tai toimeenpano-ohjelmat eivät ole oikeudellisesti sitovia.

– Ohjelmassa on hyvää tilastotietoa esimerkiksi siitä, miten omakotitaloja muutetaan ympäristöystävällisemmiksi. Joka viikko keskimäärin näin Äänekoskella tehdään, iloitsi puolestaan vihreiden Kimmo Tuikka.

Äänekosken ympäristö- ja ilmasto-ohjelma löytyy tästä linkistä