Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Spontaani näyttely Mikko Niskasen elämäntyöstä kesän helmiä

Ääniä Kulttuuriyhdistys toteutti Äänekosken kaupungin tuella pikavauhtia Mikon matkassa -näyttelyn kesän ajaksi kaupungin keskustaan.

Notkeasti syntynyt näyttely on jalostunut jatke viime kesänä Ääniä-festivaalin aikana yleisömenestyksen saaneelle näyttelylle, joka kertoi äänekoskelaistaustaisen elokuvaohjaaja, professori Mikko Niskasen elämästä ja elämäntyöstä. Niin viime kesän kuin tämän kesänkin näyttelyn kokoamisessa suuren urakan tekivät Niskasen elämäntyöhön perehtynyt päätoimittaja Marjo Steffansson ja Niskasen poika Jorma Niskanen.

Innostus uuteen näyttelyyn syttyi, kun tekijät kuulivat Martin Scorsesen elokuvasäätiön hankkeesta restauroida Niskasen mestariteos Kahdeksan surmanluotia. Restauroitu versio nähdään Sodankylän elokuvajuhlilla, mihin Niskas-tuntijat Marjo Steffansson ja Jorma Niskanen on kutsuttu vieraiksi.

– Kerromme Sodankylässä myös tästä näyttelystä ja Äänekoskesta. Ehkäpä joku festivaalin 30 000 vieraasta poikkeaa tänne, Steffansson ja Niskanen pohtivat ennen kuin auton keula kääntyi pohjoiseen.

– Uusitussa näyttelyssä on hieman laajemmin esillä juuri Surmanluodit-elokuva sekä elokuvat Nuoruuteni savotat ja Omat koirat purivat, kertoo Marjo Steffansson.

– Esillä on runsaasti elokuviin liittyvää aineistoa sekä Mikon henkilökohtaisia, elämään ja elokuviin liittyviä tavaroita. Alakerran pienoiselokuvateatterissa nähdään Mikon lyhytfilmejä, jotka liittyvät Äänekosken historiaan.

Näyttelyn erikoisuus on suuri kartta, johon on merkitty ne Äänekosken seudun kohteet, joita Mikko Niskanen käytti elokuviensa filmaamiseen.

– Täällä Äänekoskella tehdään ja etsitään ilmiötekoja. On huikeaa, että meillä on ollut täällä ilmiömäinen elokuvaohjaaja, näyttelijä ja palavasieluinen taiteilija, joka arvosti ja rakasti kotiseutuaan niin väkevästi, että on halunnut sen näkyvän myös elokuvissaan, hehkutti Marjo Steffansson tunteellisesti näyttelyn avajaispuheessaan tiistai-iltana.

Mikon matkassa -näyttely Torikatu 4, Äänekoski. Avoinna ti–su klo 12–18, suljettu 24.–26.6. Ryhmät tilauksesta. Avoinna 31.7. saakka.