Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taidemuseon kesänäyttely universaalia mytologiaa

Kuvanveistäjä Jaana Bombinin taiteen 30-vuotisnäyttely on Äänekosken taidemuseon 14. kesänäyttely.

– Teosteni teemat nojaavat ihmiskunnan juuriin, identiteettiin ja luontoon, kuvaili viitasaarelainen taiteilija Jaana Bombin juhlanäyttelynsä avajaisissa Äänekoskella.

– Paikalla on väliä. On hienoa, että tämä näyttely on täällä Keski-Suomen pohjoisemmassa osassa, missä olen tehnyt paljon taidetta sekä yksin että yhteisötaidetta tämän seudun ihmisten kanssa.

Avajaisten esittelyosuus muodostui kahden taiteilijan pienimuotoiseksi dialogiksi. Jaana Bombin kertoi henkilökohtaisen näkemyksensä taiteesta ja näyttelyn avannut kuvataidegraafikko, taiteilija Hannu Castrén omansa.

Jaana Bombin kertoi teostensa teemojen kumpuavan universaalista mytologiasta. Hannu Castrén löysi töistä yhteyden Kalevalaan.

– Jaanan taide on puhtaan muodon taidetta, josta huomaa ensin abstraktin muodon mutta josta paljastuu lopulta esittävä figuuri, Hannu Castrén pohdiskeli.

– Yhteisötaiteessa Jaanaa voi pitää alan pioneerina, jonka projekteissa kuka tahansa voi taiteilijan ohjauksessa osallistua taiteen tekemiseen. Kylissä syntyneiden teosten viesti kantautuu maailman kylään.

Maan kaiku -näyttelyssä on esillä Jaana Bombin tuotantoa neljän vuosikymmenen ajalta. Kiviveistosten lisäksi näyttelyssä on nähtävillä pohjoisen Keski-Suomen kylissä ja muissa yhteisöissä sekä Brasilian Sao Paolossa toteutettuja yhteisöteoksia videon ja valokuvien keinoin.

– Maan kaiku on taidemuseomme 14. kesänäyttely. Näyttelytoiminnassamme painottuu paikallisuus, ja kesänäyttelyihin on valittu joka kerta taiteilija, jolla on jokin yhtymäkohta Äänekosken seutuun, kertoi museonjohtaja Marjo Ahola.

– Jaanan kohdallakin yhteys löytyi, kun selvisi että hän käyttää teoksissaan mielellään mustaa graniittia, joka tulee Suolahdesta.

Äänekosken taidemuseon näyttelyt ovat avoinna ke-pe klo 11-17 sekä la-su klo 11-15, paitsi 24.-26.6. aina 28.8. saakka.