Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Konginkankaalla ravataan parin vuoden tauon jälkeen jälkeen kesäravit – harrasteravureiden määrä on vähentynyt

Ala-Keiteleen Hevosystäväinseura urakoi lauantain paikallisravien eteen.

Konginkankaan raviradalla järjestetään tulevana lauantaina parin vuoden koronatauon jälkeen mainio koko perheen tapahtuma, Konginkankaan kesäravit.

Pari päivää ennen startteja oli raviradalle kerääntynyt reipas ja innostunut talkooporukka viimeistelemään paikkoja raveja varten. Onnistuneen ravipäivän eteen on töitä tehty jo talvesta saakka, joten vesisade ei talkoolaisia säikäyttänyt.

Konginkankaan kesäravit järjestää jo pitkät perinteet omaava hevosystäväinseura. Seuralla on hyvin aktiivista talkooväkeä ja yhteensä 93 jäsentä.

– Se oli syksyä -78, kun olin itse mukana perustamassa tätä seuraa. Vainion Timo ja Santalan Esko olivat myös vahvasti perustamisessa mukana. Tehtiin niin kuin Konginkankaan, Suolahden, Sumiaisten ja Äänekosken alueiden yhteinen Ala-Keiteleen Hevosystäväinseura. Konneveden seura liittyi mukaan, mutta koska heilläkin oli jo pitkät perinteet, niin myöhemmin he irtaantuivat omaksi seurakseen, muistelee seuran hallituksen jäsen, Seppo Nieminen.

– 80-luku oli seuralle mahtavaa aikaa. Parhaimmillaan täälläkin oli ravit, joissa oli toistasataa hevosta. 120 hevosta starttasi ja 30 jouduttiin jopa karsimaan pois, kun ei kisaan mahtunut enempää.

– Yleisöä oli enimmillään yli 700 meidän raveissa.

Seuran oma ravirata sijaitsee keskellä luontoa, mutta hyvien yhteyksien vieressä lähellä Nelostietä. Radalla on muutakin käyttöä, kuten vinttikoirakilpailu jälleen ensi kesänä. Nykyinen rata ei ole kuitenkaan seuran alkuperäinen.

– No meitä oli joskus 90-luvulla neljä puolihullua miestä Vepsän Jorma, Ruuskan Eero, Turpeisen Veikko ja minä. Katseltiin tuohon lähelle sellaista harjoitussuoraa. Toki tämäkin paikka tiedettiin, mutta se oli erään metsänhoitajan omaa metsää, niin ei uskallettu edes kysyä. Onneksemme he tarjosivat itse meille näin mahtavaa paikkaa ja olemme tämän hiljalleen lunastaneet itsellemme. Meillä on nyt noin 20 hehtaarin alue, iloitsee Seppo Nieminen.

Ihan tavallinen ravikatsoja ei välttämättä hoksaa, kuinka iso työ on paikallisravien järjestämisessä. Paikallisravitkin vaativat erilaisia lupia, turvallisuussuunnitelmia ja järjestysmiehiä. Lisäksi yhteistyökumppanien rooli on merkittävä.

Kuitenkin joulukuusta alkanut työ voi valua hukkaan, mikäli viimeisellä viikolla selviää, ettei hevosia saavu riittävästi. Seuran nykyinen sihteeri Heidi Turpeinen onkin hyvin helpottunut taustatyöstä ja hevosten määrästä pari päivää ennen raveja.

– Onneksi saamme jälleen järjestää nämä omat ravit perin vuoden tauon jälkeen. Harrastehevosten pitäminen on vähentynyt ja aina ihan ratkaisevaa on se, että saadaanko paikalle riittävästi hevosia. Hippos tukee kyllä raveja, mutta alarajana on neljäkymmentä hevosta. Kaikilla paikallisradoilla on sama tilanne, taustoittaa Heidi Turpeinen, jolla on hevostaustaa jo lapsesta lähtien.

– Ollaan kyllä iloisella mielellä. Meillä on lauantaina seitsemän lähtöä hevosille ja kaksi ponilähtöä. Lisäksi on lapsille oma keppihevoskisa.

Pienten paikkakuntien paikallisravit ovat tärkeä ja isokin tapahtuma Konginkankaan kesässä. Isoja raveja on kesäisin paljon, mutta pienissä paikallisraveissa kiehtoo oma yhteisöllinen tunnelmansa.

– Mekin mainostamme ihan puskaradion kautta hevospiireissä. Tänne tullaan kauempaakin ihan tunnelman vuoksi.

– Kilpailijat ovat usein harrastajia kisoissamme. Tai jos hevonen on ollut pitkällä tauolla, niin täällä voi kokeilla, miten juoksu kulkee. Tosin raveja sattuu joskus päällekkäin ja on vaikea saada hevosia mukaan. Meidänkin ravit on kertaalleen siirtyneet, Turpeinen kertoo.

Ala-Keiteleen hevosystävän seuran hallituksen jäsen ja moninkertainen lampaan keritsemisen Suomen mestari Marko Känsälä toimii lauantain raveissa ratamestarina.

– Olen aiemmin ollut ohjastamassa itse, mutta nyt on niin paljon tätä hommaa, etten ilmoittanut omia hevosia lainkaan mukaan. Me tullaan aamulla tänne ja kelin mukaan aletaan kunnostaa rataa kilpailukuntoon, kertoo talkoisiin rientänyt Marko Känsälä.

– Meidän ravit on yhteisöllinen tapahtuma ja uskon että väkeä saapuu. Täällä tarjotaan elämyksiä kaikille. Ja Sumiaisissakin on paljon kesämökkiläisiä, joita ravit kiinnostavat. Toivotaan yleisöryntäystä, kiteyttää Känsälä.

Konginkankaan kesäravit Liimattalan raviradalla (Häkkiläntie 176) lauantaina klo 12 alkaen.