Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänekoski pysyy linjassaan - Liimattalan tuulivoimakaavapäätöstä ei muuteta

Äänekosken kaupunki ei aio muuttaa päätöstä Liimattalan tuulivoimakaavoituksen lopettamisesta.

Konginkankaan Liimattalaan tuulivoimapuistoa suunnitteleva tuulivoimayhtiö Energiequelle teki kaupungille oikaisuvaatimuksen kaupunginhallituksen hiljattain tekemästä päätöksestä lopettaa Liimattalan tuulivoimapuiston osayleiskaavan valmistelu.

Tuulivoimayhtiö pyysi kaupunginhallitusta muuttamaan kaavoituksen lopettanutta päätöstään ja esittämään kaavaa valtuuston hyväksyttäväksi. Toissijaisesti yhtiö pyysi, että kaupunginhallitus olisi palauttanut Liimattalan tuulivoimapuiston osayleiskaavan takaisin valmisteluun, jotta yhtiö olisi pystynyt selvittämään ne reunaehdot, joilla tuulivoimaa voisi Äänekoskelle rakentaa.

Äänekosken kaupunginhallitus ruoti oikaisuvaatimusta maanantaisessa kokouksessaan.

Kaupunginhallitukselle ehdotettiin, että oikaisuvaatimus hylättäisiin muun muassa sen vuoksi, ettei hallituksen päätös syntynyt virheellisessä järjestyksessä, kaupunginhallitus ei ylittänyt toimivaltaansa, eikä päätös ollut muutenkaan lainvastainen.

Kaupunginhallituksen kokouksessa hallituksen jäsen Matti Virtanen (vas.) ehdotti Tommi Lunttilan (kok.) kannattamana yhtyvänsä Energiequellen oikaisuvaatimukseen ja että kaupunginhallitus kumoaisi kesäkuun alkupuolella tekemänsä päätöksen kaavoituksen lopettamisesta.

Virtanen ja Lunttila ehdottivat lisäksi, että kaupunginhallitus hyväksyisi kaavanlaatijan vastineen kaavaehdotusaineistosta saadusta palautteesta ja esittäisi valtuustolle Liimattalan tuulivoimapuiston osayleiskaavan hyväksymistä.

Kaupunginhallitus äänesti asiassa. Virtasen ja Lunttilan esitys kaatui äänin 7-2, joten käytännössä aiempi kaupunginhallituksen päätös tuulivoimakaavoituksen lopettamisesta jää voimaan. Virtanen ja Lunttila jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.

Kaavoituksen käynnistämistä Liimattalassa pyysi aikoinaan kaupungilta tuulivoimayhtiö Energiequelle. Yhtiö perusteli oikaisuvaatimustaan muun muassa sillä, että kaavaa valmisteltiin yli kaksi vuonna, eikä kaavoitusta olisi pitänyt keskeyttää yhtiön mielestä sen loppumetreillä.

Yhtiön mukaan kaavaa varten tehtiin lukuisia selvityksiä ja Energiequelle koki Äänekosken kaupungin osoittaneensa useaan otteeseen tukensa hankkeelle. Tähän luottaen yhtiö investoi kaavoitusmenettelyyn ja sen edellyttämiin selvityksiin sekä hankkeeseen yhtiön mukaan useita satoja tuhansia euroja.

Kaupunki puolestaan näki, että kaupunginhallitus on voinut tehdä kaavoituksen lopettavan päätöksen. Kaupungin mukaan kaavoitusaloitteen ja kaavoitussopimuksen hyväksyminen ei väistämättä ja automaattisesti merkitse sitä, että kaavoitustyössä laaditaan valtuuston käsiteltäväksi asti tuleva kaavaehdotus.

Hallintopäätös tai kaavoitussopimus ei siten sitouttanut kaupunginhallitusta tai kaupunkia osayleiskaavoituksen loppuun suorittamiseen, kaavaehdotuksen hyväksymiseen tai edes kaavaa koskevan ehdotuksen antamiseen valtuustolle.