Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhat laitteet ja vempaimet ovat viikonvaihteessa taas esillä yleisölle Rautionmäellä

Sumiaisten Rautionmäen Köyhyydenkylässä ja Veikon museossa pääsee tulevana lauantaina ja sunnuntaina tutustumaan vanhoihin laitteisiin, koneisiin, kulkuneuvoihin ja vempaimiin. Monet asiat pääsee kokemaan ja kokeilemaan ihan itse.

– Nähtävillä on tänäkin vuonna vanhoja traktoreita, autoja ja muita entisajan menopelejä. Köyhyydenkylän ja Veikon museon välillä liikennöi traktorikärry, jonka kyytiin pääsevät myös juhlavieraat, lupaa kyläaktiivi Timo Boman.

Lapset pääsevät nikkaroimaan itse lelupajassa. Vesihiihtokilpailussa kamppaillaan pikku lammen aalloilla. Vanhat työtavat avautuvat työnäytöksissä.

Nälkä ei pääse päivän aikana yllättämään, sillä tarjolla on keittoa, lettuja, makkaraa ja vohvelia. Kylän nuoret soittoniekat väläyttävät vanhaa musiikkia, nykymusiikkia ja lasten musiikkia.

– Kyläjuhlaan on vapaa pääsy, ja tänäkin vuonna odotetaan vieraita satamäärin, arvioi Rautionmäen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mikko Paatelainen.

– Museossa on taas uusia esineitä, kuten ruotsalainen Bebo-merkkinen moottorisaha 1940-luvulta, kertoo Veikko Pellinen.

Köyhyydenkylä on kokonaisuudessaan tutustumisen arvoinen kohde. Laajalta alueelta löytyy tunnettu pitopaikka riihipirtti, savusauna ja korsu.

Alun perin Heikki Penttisen ideasta liikkeelle lähtenyt ja matkan varrella jalostunut kivimonumentti on nyt kivisauna ja se on nyt laitettu kuntoon. Äänekoskelta aikoinaan siirretty hirsitalo on samoin laitettu talkoovoimin kuntoon ja sisustettu.

– Taloa tullaan vuokraamaan vapaa-ajan käyttöön, talkoomiehet suunnittelevat.

– Tälle Äänekosken tuvalle voi nyt jättää nimiehdotuksia.

Sumiaisten Köyhyydenkylän kyläpäivät pidetään ensi lauantaina 16.7. ja sunnuntaina 17.7. kello 10-17.