Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Historian ensimmäinen Äänekoski Pride käynnistyi iloisissa ja värikkäissä tunnelmissa

Äänekosken historian ensimmäinen pride-tapahtuma pyörähti vauhdikkaasti käyntiin tänään keskiviikkona. Keskusaukio täyttyi ihmisistä, nuorista ja vanhoista. Tapahtuma avattiin sateenkaarilipun nostamisella salkoon aplodien saattelemana, jonka jälkeen Ville-Veikko Liekkinen esitti muutaman laulun omasta tuotannostaan.

Seuraavaksi vuorossa oli paneelikeskustelu vaikuttaja Joonas Pesosen johdolla. Avauspuheessaan Pesonen kertoi olleensa mukana myös Helsinki Prideilla ja että hänelle molemmat tapahtumat ovat yhtä tärkeitä.

– Melkein väittäisin, että täällä Äänekoskella pride-tapahtuma on vielä merkityksellisempi, hän sanoo.

Paneelikeskusteluun osallistui äänekoskelaislähtöinen näyttelijä J.P. Rautiainen, Äänekosken lukion opiskelija Nenna Vertainen sekä opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä. Keskustelussa puitiin muun muassa sitä, millainen ilmapiiri Äänekoskella on ollut ja on nykyään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille.

– Nuoruudessani koin, ettei ole edes semmoista vaihtoehtoa olla muuta kuin hetero, Rautiainen kertoo puheenvuorossaan.

Nenna Vertainen on sitä mieltä, että nuorten keskuudessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistön asioista ollaan avoimempia ja kehitystä on tapahtunut viime vuosina.

Äänekoski Prideille Viitasaarelta saapunut Jouni Jääskeläinen kertoo, että pride on myös sosiaalinen tapahtuma.

– Ilman muuta kannattaa tulla fiilistelemään ja katsomaan näkyykö tuttuja, ihmisethän sen tapahtuman tekevät. On hienoa, että pride jalkautuu pienemmillekin paikkakunnille.

– Kun ensimmäisen kerran olin Helsingissä pride-tapahtumassa noin 25 vuotta sitten, oli kulkueessa vähemmän ihmisiä kuin täällä Keskusaukiolla nyt, hän kertoo hymyillen.