Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotiseudulta löytyy roppakaupalla tallennettavia tarinoita

Vuoden Uurastaja Kari Perälä jatkaa paikallishistoriakirjojen julkaisua.

Suolahden kyläpäivillä Uurastaja-tittelin saajaksi nimetty Kari ”Polle” Perälä on armoitettu kotiseutu- ja paikallishistoriamies.

Hänen koko elämäänsä on kannatellut työn ja harrastuksen saumaton kudelma. Historian ope on ahkeroinut vapaa-ajallaan lähihistoriateoksia.

– Kyllä oman kotiseudun menneisyydestä riittää kirjan arvoisia tarinoita ammennettavaksi, sanoo mies joka tarvittaessa pitää paikallishistorialuennon aiheesta kuin aiheesta – ilman muistiinpanoja.

Nuoruudessa monipuolisesti urheilua harrastanut historioitsija on tehnyt omasta seurastaan, Suolahden Urhosta kolme historiikkia.

– Jos minulla olisi näitä kirjoja tehdessä ollut käytössä Suolahden Urheilijoiden arkistot, olisi ollut helppo tehdä samalla SU:n historiikki, Perälä naurahtaa.

Kari Perälä on toiminut historian lehtorina Suolahden yhteiskoulussa ja Laukaan peruskoulussa. Suolahden lukion historian lehtori Jorma Heiskanen kannusti nuorta opettajaa syventymään paikallishistoriaan.

Voimakaksikko Heiskanen-Perälä toimi tiiviissä yhteistyössä, ja koulun historian opetuksessa käytettiin aiheen syventämiseen ja oppilaiden motivoimiseen paikallisia aiheita. Usein myös oppilaiden tutkimusprojektit paneutuivat kotiseutuun.

– Näissä opetuskuvioissa minulle kertyi valtava määrä materiaalia, jota olen voinut hyödyntää kirjaprojekteissani, Perälä avaa.

Viime vuosina on ilmestynyt teokset Suolahden kauppalan ensivaiheista sekä Suolahden yhteiskoulun historiikki.

– Kauppalan historiaan halusin tallentaa ennen julkaisematonta aineistoa työväenjärjestöjen toiminnasta. Tuolloin sain käsiini myös ihan uutta tietoa.

– Ryhdyimme tutkimaan SKP:n historiallisia taustoja. Se on osa Suolahden kehitystä. Oli hämmästyttävää saada lukea Jalmari Kahilan tallentamat opintomateriaalit Tammisaaren vankilasta. Vangit ovat siellä opiskelleet laajasti kaikkea mahdollista, vaikkapa kirjallisuutta, historiaa ja taloustietoa.

– Suolahden yhteiskoulun historiaa varten minulla oli valmiina paljon työurani aikana kokoamaa materiaalia.

Kari Perälä, Sirpa Martins ja Mari Koistinen ovat perustaneet yhdistyksen paikallisjulkaisujen tekoon. Lisää teoksia on tulossa.

– Aiheita riittää. Minulla on runsaasti materiaalia ministeri Matti Janhusesta, Suolahden Osuuskaupasta, Suolahden suojeluskunnasta, karjalaisista ja monista isoista persoonista, Kari Perälä kertoo.

– Tuntuu että paikallishistoria kiinnostaa tänään ihmisiä. Keitele Museo ja Keiteleen vesiliikenteen perinneyhdistys tekevät tärkeää tallennustyötä. Vanhan Äänekosken kotiseutuyhdistys on saanut uudet tilat ja uutta vauhtia. Eletäänkö nyt paikallishistoriabuumia.

Tutut tuntevat Kari Perälän pelkkänä Pollena. Lempinimi syntyi 1960-luvun alussa.

– Luokkakavereissani oli aika monta Kari-nimistä. Jossain koripallo-ottelussa joku antoi minulle tuon nimen. Se kumpusi varmaan juoksutyylistäni ja ehkä leppoisasta luonteesta. Olen ihan ylpeä Polle-nimestäni.

Suolahden menneisyyden tuntija asuu nykyisin vaimoineen Äänekoskella. Vapaa-aikana askeleet johtavat usein Sumiaisiin.

Suolahtelaisuus ei ole kadonnut mihinkään.

– Kuka on suolahtelainen? Olen sitä miltä, että se joka tuntee olevansa suolahtelainen, on suolahtelainen. Se on tunnetila, mieliala, joka ei jää hallinnollisten ratkaisujen jalkoihin.