Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iita Kononen yhdeksäs 17-vuotiaiden painonnoston EM-lavalla

Painonnoston 15- ja 17-vuotiaiden EM-kisat nostettiin elokuun 10.-17. päivä Puolan Raszynissä. Suomesta kisoihin osallistui 18 nuorta nostajaa. Äänekosken Huiman Iita Kononen nosti teki sunnuntaina kellontarkkaa työtä painonsa kanssa ollen vaa’alla 63,95.

17-vuotiaiden sarjassa oli peräti 18 nostajaa, jotka oli jaettu kahteen nostoryhmään. Iitan ryhmässä 64B oli kahdeksan nostajaa ja myöhemmin nostaneessa A ryhmässä 10 nostajaa. Ennakkoon B-ryhmän kisasta näytti tulevan Iitan ja Espanjan Marta Fernandez Lavidin välinen taisto, koska heillä oli korkeimmat aloituspainot, tempauksessa 70 kiloa ja työnnössä 85 kiloa. Iita tempaisi 75 kiloa ja Marta yritti 76 kiloa epäonnistuen ja jääden 73 kiloon, joten Iitalla oli kahden kilon etu työntöön lähdettäessä Martaan nähden. Tsekin Veronika Voriskova päätyi 74 kiloon, joten B-ryhmän kolmen kärjellä oli tiukkaa työntöön lähettäessä.

Sitten alkoi hermopeli korotusten suhteen; muut viisi olivat jo työntönsä työntäneet ja jäljellä oli kolme nostajaa, Marta onnistui ensimmäisellä työnnöllään 86 kilosta ja Veronika viimeisellään. Iita aloitti 87 kilosta, vaikka verryttelyssä Iitan viimeinen nosto 82 kilosta epäonnistui. Kisanosto 87 kilosta otti koville, mutta Iita työnsi kauniisti kyykkyyn 87 kiloa.

Marta kuittasi 89 kilolla ja Iita korotti 90 kiloon. Kolmannella, eli viimeisellä nostollaan, Iita sai 90 kiloa rinnalle, mutta työntö jäi hieman eteen epäonnistuen. Marta yritti vielä voittoon tarvittavaa 91 kiloa, mutta epäonnistui. Näin B-ryhmän kolmen kärki oli äärimmäisen tiukka; kolmas oli Veronika 160 kilolla, toinen Marta 162 kilolla ja voittaja Iita samalla 162 kilolla, koska painonnoston sääntöjen mukaan hänen tuloksensa oli ensin valmis.

Välittömästi viimeisen nostonsa jälkeen Iita noudettiin dopingtestiin, koska hän voitti B-ryhmän. Tässä vaiheessa Iitalla oli siis vähintään 11. tila niin tempauksessa, työnnössä kuin yhteistuloksessakin, sillä vielä 10 nostajaa oli nostamatta. Suomen toinen nostaja, Vilma Rättyä oli 66 kilon tempauksella 16.sta tempauksessa, mutta 83 kilon työntö ei mennyt suorille käsille, joten hän jäi harmittavasti ilman tulosta.

A-ryhmässä, jossa oli 10 nostajaa, tempauksessa 2005 syntyneet hallitsivat kisaa, Iitan sijoittuessa tempauksessa 75 kilolla hienosti seitsemänneksi. Työnnössä jälleen vuoden vanhemmat olivat vahvimpia, Iitan ollessa 87 kilolla yhdestoista. Yhteistuloksessa Iita oli 17-vuotiaiden EM-kisoissa sarjassa 64 kiloa yhdeksäs 18 nostajan joukossa tuloksella 162 kiloa.

Tuloksista näkee, että 2006 syntyneiden kesken kisa oli tiukkaa, mikä lupaa tiukkaa kisaa ensi vuoteen näiden nuorten naisten välille. Tämän lisäksi 2007 syntyneistä nousee ensi vuonna kisaan samantasoisia tyttöjä. Tämän vuoden kisoissa Suomen 17-vuotiaat tytöt olivat joukkuekisan kolmansia, sillä pistepottia kasvatti upeasti Janette Ylisoini, joka sarjassa 71 kiloa nosti Suomeen kolme kultaa.

Suomen pojista Eetu Hautaniemi paranteli 17- ja 20-vuotiaiden SE-lukemia tempauksessa ja työnnössä sekä yhteistuloksessa, tempauksen ja yhteistuloksen ollessa myös Pohjoismaiden ennätyksiä 17-vuotiaissa.