Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Borodinin taide kiinnostaa ja yllättää – äänekoskelaisille tutun taiteilijan elämäntyön jälki on monimuotoista, hempeää ja väririkasta

– Mietin kauan, annanko Borodinin töitä tähän näyttelyyn. Minulla on tällä hetkellä kolme hänen työtään, yhdestä olen luopunut. Kaikki hänen työnsä ovat upeita, kertoo Birka Rannila, joka tapasi Vladimir Borodinin useita kertoja.

– Hän asui meillä yhden helmikuisen viikonlopun ja maalasi tuolloin minusta tyylitellyn muotokuvan.

Rannila tapasi taiteilijan ystävänä useita kertoja. Hän muistaa lämmöllä erityisesti erään Borodinin vierailun jonka aikana Jyväskylän Ortodoksikirkossa järjestettiin suuri ikonitaiteen näyttely. Tuolloin hän nimittäin käänsi englanniksi näyttelyn teosnimikkeet taiteilijan pyynnöstä. Tehtävä oli vaativa mutta antoisa.

Samanlaisia epäilevän innokkaita ajatuksia on kesän aikana ollut varmasti useissa äänekoskelaisissa kodeissa, sillä maanantaina Äänekosken taidemuseossa avatun Vladimir Borodinin näyttelyn työt ovat paikallisista kodeista. Esillä on 42 työtä noin 30 eri lainaajalta.

Vuosi sitten 80-vuotiaana syöpään menehtyneen ukrainalaissyntyisen taiteilijan töitä on ollut esillä ympäri maailmaa ja Äänekoskellakin näyttelyitä on ollut useampi. Borodin vieraili 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa useita kertoja Äänekoskella asuen Raija ja Mauno Ihanaisen kodissa tehden samalla taidetta. Raijan Pietariin suuntautuneilla kulttuurimatkoilla vierailtiin myös usein Borodinin ateljeessa.

– Tutustuin Vladimiriin Pietarin oppaamme kautta. Hänen vaimonsa oli ukrainalainen, kuten Borodinkin ja hän vei meidät vierailulle ateljeehen. Kun näin miehen silmät, samaan aikaan läpitunkevat ja hellät, tuntui, että sain uutta voimaa. Pyysin häntä Suomeen pitämään näyttelyä ja hän tuli. Sen jälkeen ystävyys ja yhteistyö jatkuivat ja kävimme Pietarin matkoilla ryhmän kanssa hänen luonaan, Raija Ihanainen kertoo ja jatkaa:

– Kun hän asui meillä, hän sai aina oman huoneen ja sehän tarkoitti sitä, että yksi pojistamme joutui luopumaan huoneestaan. Kerran hän pyysi, että hankkisimme hänelle huoneeseen samanlaisen lampun, millainen Gestapolla oli – hän halusi maalata sen valossa yöllä. Yhtenä aamuna kello 3 heräsimme, kun hän tuli innoissaan makuuhuoneeseemme ja hihkaisi, että taulu on valmis.

Borodinin taide on monimuotoista, väririkasta, hempeää ja yllättävää.

Teoksien tyyliä on luonnehdittu symboliseksi ja romanttiseksi realismiksi. Taiteilijan monipuolisuus tulee hyvin esille myös esillä olevassa näyttelyssä.

– Näyttelyyn tutustuessa tulee tunne, että esillä on ainakin neljän taiteilijan töitä; synkkiä ja raskaita, ilmavia ja keveitä sekä kaikkea siltä väliltä, kuvaa museonjohtaja Marjo Ahola esillä olevaa Valon maailma -näyttelyä.

Valon maailma -näyttely Äänekosken taidemuseossa 13.9.–27.11., ti–to ja su klo 12–16.

Edit. 15.9. klo 15.30: Korjattu nimi Birka Rannila.