Äänekosken kaupungin omistama energiayhtiö Äänekosken Energia varautuu mahdolliseen sähköpulaan testaamalla lähiaikoina yhtiön häiriötiedottamisjärjestelmän toimivuutta Äänekosken Energian sähköverkkoalueella.
Häiriötiedottamisjärjestelmää halutaan testata, sillä tiedon saaminen sähkökatkoista olisi tärkeää erityisesti tilanteissa, joissa sähköt jouduttaisiin katkaisemaan sähköpulatilanteessa hyvin lyhyellä varoitusajalla.
Äänekosken Energia muistuttaa, että sähköpulan riski on olemassa tulevana talvena, jos sähkön tuotanto ei riitä kattamaan kulutusta. Tällöin sähkön saantia joudutaan rajoittamaan.
Rajoitus toteutetaan valtakunnallisilla, alueittain kiertävillä noin kahden tunnin mittaisilla sähkönjakelun katkoilla.
– Suurin riski sähköpulalle on tyyninä pakkaspäivinä, jolloin tuulivoimaa ei tule. Arkisin sähköntarve on suurinta aamuisin klo 7–10 ja iltapäivisin klo 17– 20 välillä, Äänekosken Energian myynti- ja asiakkuuspäällikkö Niko Nevalainen toteaa yhtiön tiedotteessa.
Sähköpula voi syntyä lyhyellä varoitusajalla myös esimerkiksi laiterikon tai jonkun muun ennakoimattoman syyn takia, Äänekosken Energialta muistutetaan.
Äänekosken Energialta kerrotaan, että normaalisti häiriötiedotteet lähtevät tekstiviesteinä vain niille asiakkaille, jotka ovat rekisteröityneet Äänekosken Energian häiriötiedotusjärjestelmään, ja antaneet luvan viestien lähettämiseen.
– Noin 10 –20 prosenttia asiakkaistamme on jo tilannut häiriötiedoteviestit eli meillä on heidän ajantasaiset yhteystiedot ja heille viesti menee varmimmin perille, Niko Nevalainen sanoo.
Mahdollisessa poikkeustilanteessa energiayhtiöillä on Äänekosken Energian mukaan tiedotusvelvollisuus, jonka nojalla yhtiö lähettää tekstiviestit kaikille muillekin asiakkaille asiakasrekisterin yhteystietojen perusteella.
Äänekosken Energia aikoo lähettää marraskuun alkupäivinä testausviestit tekstiviesteinä kännykkään kaikille asiakkailleen, jotka asuvat Äänekosken Energian jakeluverkon alueella ja ovat siten yhtiön sähkönsiirtoasiakkaita.
Äänekosken Energia ennakoi, etteivät testausviestit tule tavoittamaan kaikkia asiakkaita muun muassa vanhentuneiden yhteystietojen vuoksi.
– Osalla pitkäaikaisista asiakkaista saattaa yhteystietona olla esimerkiksi lankapuhelinnumero tai vanhentunut matkapuhelinnumero, jolloin häiriötiedotteet eivät tietenkään pääse perille, Niko Nevalainen toteaa.
Häiriöviestien perillepääsyn pystyy varmistamaan liittymällä häiriötiedotejärjestelmään, mikäli kiinteistö on Äänekosken Energian jakeluverkon alueella.
Äänekosken Energian häiriötiedotejärjestelmään voivat rekisteröityä vain Äänekosken Energian asiakkaat ja järjestelmä toimii vain kyseisen yhtiön verkkoalueella.
– Rekisteröityminen häiriötiedotejärjestelmään tapahtuu Äänekosken Energian verkkosivuilla. Teknisistä syistä Äänekosken Energialla sähkön, veden ja kaukolämmön häiriötiedotteet tilataan kaikki erikseen, Äänekosken Energia tiedottaa.
Kun häiriöviestijärjestelmän testaukset ovat ohi, Äänekosken Energia pyytää niitä äänekoskelaisia, jotka eivät testausviestiä saaneet, varmistamaan ovatko he varmasti Äänekosken Energian sähköverkkoasiakkaita.
– Tämä siksi, että Äänekosken alueella toimii kaksi muutakin verkkoyhtiötä, Elenia ja Savon Voima. Jokainen verkkoyhtiö on velvollinen tiedottamaan katkoista omalla vastuualueellaan omille asiakkailleen, Äänekosken Energialta kerrotaan.
Kiinteistön sähkönsiirtoverkon haltijan pystyy tarkistamaan esimerkiksi sähkönsiirtolaskusta. Jokaisella yhtiöllä on omat viestintäkanavansa, Äänekosken Energialta lisätään.
– Toivomme, että sähköverkkoasiakkaamme rekisteröityvät ensitilassa häiriötiedotejärjestelmään verkkosivuilla. Järjestämme Äänekoskella tarvittaessa häiriötiedoteklinikoita asiakkaille, jotka kokevat häiriötiedotejärjestelmään rekisteröitymisen vaikeaksi ja haluavat apua. Tiedotamme klinikoista myöhemmin, Niko Nevalainen lisää.