Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arvio: | Painotalon iso sali korkattiin laatukonsertilla

Nina Tapio kertoi koskettavasti elämänsä tarinan.

No, millainen oli ensimmäinen kokemus uudesta Painotalosta?

Ehkäpä uusi laitetaankin lainausmerkkeihin, niin paljon tuttua ja turvallista oli jäljellä.

Nina Tapion konsertilla avanneen ison salin osalta oltiin lähimpänä entistä. Toki pinnat olivat uusia ja siistejä, mutta konserttisalin layout ja liikuteltava katsomo olivat ennallaan. Akustointia oli saatu vietyä eteenpäin, ja PA-kaapit oli nostettu yläilmoihin pois näkyvyyttä haittaamasta. Nämä uudistukset paransivat selkeästi kuuntelukokemusta.

Enemmän näkyvää uutta oli kahvion ja odotustilojen puolella, oli hissiä ja uusia vessoja. Ja Mikkosalin puolella kulttuurikokija tuleekin sitten olemaan jännän edessä, kun tilaa ei entisekseen tunne.

Oikein mainio konsertti oli Painotalon avajaisillan ohjelmana. "Tarinan takana Nina Tapio" kertoi otsikko, ja siitä oli todellakin kyse, 50-vuotiaan laulajan elämäntaipaleen kuvauksesta lauluin, sanoin ja kuvin.

Illan kappaleet oli valittu tästä näkökulmasta: ne liittyivät Nina Tapion elämään joko osana taiteilijahistoriaa tai sitten epäsuoremmin, elämän käännekohtia sivuavien sanoitusten kautta.

Esimerkiksi Abba tuli mukaan jo lapsuudesta, jolloin Nina rakastui Agnetha Fältskogin ja Frida Lyngstadin harmonioihin. Laulajan bravuuriksi kohonnut Les Miserables -musikaalin On my own sai paikkansa ohjelmassa Tapion uran vahvan musikaalipainotuksen takia, yhtenä koko uran suosikkikappaleista.

Elämäntarinaan sanallisesti sopivien laulujen ehdoilla meneminen tuotti musiikillisesti melkoisen sillisalaatin, kun Abban ja musikaalisävelmien lisäksi kuultiin mm. Mambaa ja Katri Helenaa, Taikapeiliä ja Petri Somerin sävellyksiä.

Taustabändi selvitti musiikillisen monipuolisuuden kevyesti. Matti Paatelma (piano), Lauri Schreck (sähkökantele ja kitara), Anssi Växby (basso) ja Mamba Assefa (rummut) hoitivat osansa eleettömän taidokkaasti, ja Marika Tuhkala oli taustalaulajana tärkeä tuki Tapiolle.

Ja Tapio itse, hän osasi olla tulkitsijana sekä herkkä että huipennuksissaan teräksisen vahvaääninen.

Laulujen ohella tarinaa veivät myös Tapion itsensä "nauhalle" lukemat otteet päiväkirjamerkinnöistä. Niissä käytiin rehellisesti ja liki lakonisen toteavasti vaiheet lapsuudesta nuoruuden kautta laulajan ammattiin ja menestykseen, omaan perheeseen ja lapsiin. Ja lopulta elämän kipupisteisiin: avioeroon ja kaikkein tärkeimmän ystävän, Taikapeili-kumppanin Hanna-Riikka Siitosen sairastamiseen ja kuolemaan.

Riskialtis konsepti toimi erinomaisesti. Nina Tapion elämäntarina kantoi, kosketti ja liikutti, saatiin huomattavasti enemmän kuin pelkkä konsertiksi kasattu laulujen kokoelma.