Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oman osaamisen jakaminen ja yrittäjyys kiinnostavat nuoria

Äänekoskella on tällä hetkellä lähes 40 aktiivistä nuorta 4H-yrittäjää.

Joona Pulkkinen ryhtyi 4H-yrittäjäksi voidakseen jakaa omaa osaamistaan.

– Myös itsensä työllistäminen houkutteli. Tarjoan it-apua, teen pihatöitä ja korjaan polkupyöriä.

– Asiakkaita on ollut jonkin verran, he ovat löytäneet minut esimerkiksi Facebookin puskaradion kautta.

Aino Kangas tarjoaa puolestaan leipomispalveluita. Hän kiinnostui 4H-yrittäjyydestä yrittäjyyssetelin ansiosta.

– Leivon suolaisia ja makeita herkkuja. Kesällä toimitin leipomuksia myös olohuone ja keittiö Willeen ja teen tilauksia myös yksityisille ihmisille vaikka juhliin.

Hilla Suutala kävi 4H-yrittäjyyskoulutuksen ja on nyt perustamassa leivonta- ja lastenhoitoyritystä.

– Yrittäjyyskoulutuksessa mietittiin omia vahvuuksia ja mitä voisi yrityksessä tarjota. Minua kiinnostaa leipominen ja lastenhoito, niitä tunnen osaavani. Apua ja tukea oman yrityksen perustamiseen saa tosi hyvin.

Äänekosken 4H-yhdistys järjesti hiljattain nuorille yrittäjilleen markkinointikoulutusta.

4H-yritys on matalan kynnyksen yritystoimintaa, jossa nuoret pääsevät kokeilemaan yrittäjyyttä ja tienaamaan. Yrittäjät ovat yli 13-vuotiaita nuoria ja yhdistys on apuna taustalla miettimässä yrittäjyyteen liittyviä asioita, kuten markkinointia tai yritystunnuksen hankkimista.

Äänekoskella on tällä hetkellä 37 aktiivista 4H-yrittäjää.

– Meillä on yrittäjinä esimerkiksi nuori, joka ompelee kierrätyskankaista vaatteita, valokuvaaja, joka voi tehdä vaikka taidetta tilauksesta sekä nuori, joka välittää skeittivaatteita. Sitten on myös lastenhoitoa, eläintenhoitoa sekä pihatöitä tarjoavia 4H-yrityksiä, kertoo Äänekosken 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Emma Pellinen.

Yhdistys tarjoaa nuorille myös käytännön koulutuksia, kuten dogsitter-koulutusta, markkinointikoulutusta tai vaikkapa ikkunanpesukoulutusta. Yhdistyksellä on työpalvelu, jonka kautta nuoret voi tilata töihin. Työpalvelun kautta on tänä vuonna työllistetty noin 80 äänekoskelaista nuorta.

4H-yrittäjäksi pääsee ottamalla yhteyttä 4H yhdistykseen ja käymällä yrityskurssin esimerkiksi livenä, teamsilla tai itsenäisesti verkossa. Valmista yritysideaa ei tarvitse olla, vaan koulutuksessa yhdessä mietitään nuoren vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita.