Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: | Tuulivoimastrategia Äänekoskelle

Liimattalan alueen taannoisessa tuulivoimavoimalaitosten kaavoituksessa esille tulleet lukuisat ongelmat ilmaisevat selkeän tarpeen tuulivoimastrategialle. M. Virtasen & kumpp. 31.10 Äänekosken valtuustolle tekemässä valtuustoaloitteessa esitettiin tuulivoimastrategian valmistelua kaavoituksen tueksi.

Olen samaa mieltä. Äänekoski tarvitsee strategian, jossa määritellään tarkoin voimalaitosten etäisyydet asutuksiin sekä suoja-alueet pohjavesialueisiin ja vedenottamoihin. Strategian tulee olla huolella valmisteltu ja sitä tulee käydä ilmi, kuinka tuulivoimaa voidaan tulevaisuudessa Äänekoskelle kaavoittaa.

Asukkaita kuunnellen ja luontoarvoja kunnioittaen. Äänekosken kaupunkistrategian mukaisesti valmistelun tulisi olla avointa, jotta kuntalaisilla olisi myös tietoa kaavoituksen vaiheista. Energian talteenoton ja tuulivoimalaitosten kierrätyksen kehittyessä tulee myös Äänekoskella olla mahdollisuus tuulivoiman tuotantoon. Nyt tuulivoiman tuotanto on sattumaenergiaa eikä vielä ekologista.

Kaupunginhallitus antoi kokouksessaan 25.4 lausunnon koskien Keski-Suomen maakuntakaavan 2040-luonnosta. Lausunnossaan Kh linjasi: Äänekosken kaupunki kuitenkin katsoo, että maakuntakaavoituksessa emme kannata tuulivoimaa mihinkään Äänekoskelle.

Tämä on lausunto luonnokseen, eikä mitenkään toimijoita sitova. Tuulivoimastrategia antaisi paremmat reunaehdot kaavoitukselle tulevaisuudessa. Minusta jokaisessa kunnassa tulisi olla tuulivoimastrategia, mutta sen lisäksi tarvitsisimme valtakunnallisesti tuulivoimaa ja kaavoitusta ohjaavaa tuulivoimalakia.

Nyt kunnat ovat tuulivoimalobbareiden armoilla.

Kirjoittaja on kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, Keskustan puoluevaltuuston jäsen, Äänekoski