Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jugend-ajan helmi vie matkalle historiaan – kuvataiteilija Maisa Kiven aarre pääsee esille joulukuussa avattavaan kotiseutumuseoon

Korokkeella seisoo kaunislinjainen huonekalu. Yrjö Blomstedtin suunnittelema ja tekemä jugend-tyylinen tammisohva, jolle on istahtanut myös Akseli Gallen-Kallela.

Nyt sohvan vieressä Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistyksen museon tiloissa seisoo sen nykyinen omistaja, kuvataiteilija Maisa Kivi ja kertoo eloisasti, miten sohva löytyi.

– Asuimme 1980-luvun alkupuolella Laajarannassa vanhalla koululla, etsin sinne sopivia huonekaluja ja ystäväni Pirjo Korhonen keksi, että Suolahden vanhalla kaljatehtaalla on kirppis, vähän sellainen ”romula”, mennäänpä sieltä katsomaan. Huomasin heti sohvan ja sanoin, että tommonen. Se on jugendia, tuon minä haluan!

Sohva oli huonossa kunnossa, mutta Maisa Kivi ihastui siihen ikihyväksi. Nykyään sohva on entisöity uuden veroiseksi. Sohvan kiintoisa historia selvisi vasta myöhemmin, kun opettajanakin toiminut Maisa Kivi vei oppilaita Saarijärven museoon ja siellä oli teoksia sekä valokuvia Akseli Gallen-Kallelan matkoilta Keski-Suomessa.

– Katsoin yhtä valokuvaa ja huudahdin, että ei voi olla totta, tuo on minun sohva. Kuvassa sohvalla istui Akseli Gallen-Kallela.

– Olen hyvä kuvittelemaan, miltä ihmiset näyttivät jugend-ajan vaatetuksissaan, miten he istuivat sohvalla keskustelemassa. Toivon, että muutkin pysähtyvät miettimään, mitä kaikkea tämä rakas sohva on kuullut ja nähnyt.

Arkkitehtina tunnettu Yrjö Blomstedt on suunnitellut ja puuseppänä myös tehnyt sohvan, todennäköisesti juuri Suolahden asemarakennuksen laajennusosaa varten.

– Blomstedt asui täällä Oittilan talossa vuosina 1905–1907, jolloin hän suunnitteli Äänekosken vanhan kirkon. Silloin hän lienee myös sohvan tehnyt, kun Suolahden aseman laajennus valmistui 1904. Tämä saattaa olla aseman laajennusosan vihkiäisiin tuotu kalusto, arvelee kotiseutuetsivä Timo Enäkoski.

– Sarjaan kuuluu kuvissa näkyvät tuolit, olisi kiintoisaa tietää, missä ne nyt ovat, ovatko vielä kunnossa.

Sohva on vanhojen kuvien perusteella sijainnut myös Ahoniusten kodissa. Rudolf Ahonius toimi Suolahden asemapäällikkönä vuosina 1989–1925, jolloin siirtyi Helsinkiin Sörnäisten asemapäälliköksi. Ahoniuksen ystäviä olivat Gallen-Kallela, Juhani Aho ja Yrjö Blomstedt, jotka lienevät sohvalla istuskelleet.

– Kun aloimme suunnitella kotiseutumuseota, tuli mieleen, että vieläköhän Maisalla on tämä sohva. Olihan se. Ja nyt saimme sen vuodeksi lainaan kaikkien ihailtavaksi, Enäkoski kertoo.

Maisa Kivi kertoo sohvan olleen kotonaan koko ajan käytössä. Nyt se kuitenkin siirtyy kaikkien nähtäville.

– Olen iloinen, että sain näin kunniakkaan tehtävän omistamalleni sohvalle. Tämä sohva on ollut minulle rakas.

Sohva ja paljon muuta kiinnostavaa on nähtävillä Vanhan Äänekosken Kotiseutyhdistyksen tiloissa, Museo Väksy avataan 4.12.