Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänekosken ensilumenlatu avattiin Liikuntapuistossa

Äänekosken Liikuntapuistossa on hiihdetty perjantaista lähtien ensilumenladulla. Vajaan 700 metrin mittainen latu tehtiin kevättalvella Liikuntapuistoon säilötystä lumesta.

– Lumi säilyi hyvin 40 senttimetriä paksun purutuksen alla ja oli edellisvuotta helpompi levittää sen pehmeyden vuoksi. Ensimmäiset hiihtäjät starttasivat lumelle heti luvan saatuaan puoliltapäivin perjantaina. Latu-uran pidentämistä jatketaan säilölumella ensi viikolla, Äänekosken kaupunki tiedottaa.

Ensilumenlatu on maksullinen, mutta alle 16-vuotiaat käyttävät sitä ilmaiseksi. Ensilumenlatu on Äänekoskella käytössä nyt kolmatta talvea ja säilölumesta se tehtiin toista kertaa.

– Kokemusta on kertynyt siitä, miten säilölumi on hyvä varastoida, puruttaa, kuoria purusta ja miten lunta tulisi levittää. Äänekosken Kiinteistönhoidolta ostetaan säilölumen purutus, purutuksen purku ja lumen kuljetus sekä levitys ja kauden aikainen hiihtolatujen teko. Äänekosken Huiman hiihtojaosto on mukana lumen levityksessä, kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Seuraavassa vaiheessa Huima tekee kaupungin mukaan varsinaisen lumitykityksen, jolla latu-uraa saadaan lisää, paksummalti ja leveämmälti. Keskitalvella tykitetään seuraavan vuoden säilölumi.

– Tykitystä varten on vielä odotettava, että myös päivisin pakkanen kiristyy. Ihanteellinen tykityskeli on kunnon pakkasyö, jolloin ilma on kuivaa. Silloin tykkilumi on puhdasta, hyvin levittyvää ja runsasta.

Ensilumenladun valaistus on uusittu energiatehokkaammaksi. Tällä hetkellä uutta valaistusta on kolmen kilometrin verran. Tulevina vuosina kaupunki aikoo uusia myös Liikuntapuiston muun latuverkoston valot energiatehokkaammiksi.

– Ensilumenreitin varrella on kahdeksan anturia, joiden mukaan valot syttyvät kahdessa ryhmässä: on mastolta lähtevä pohjoisen pään lenkin piiri ja siitä kaupunkiin päin oleva eteläinen lenkki. Valojen on tarkoitus toimia 20 minuuttia kerrallaan yhdessä piirissä hiihtäjän ohittaessa anturin. Ne toimivat 8 prosentin tasolla kello 6-22 välillä, jollei ladulla ole liikettä. Kun anturi havaitsee liikettä, kyseinen piiri syttyy 80 prosentin tasolle maksimista. Tarvittavaa valaistuksen tehoa pyritään pumppaamon alapuolisen lumianturin avulla säätämään vastaamaan olosuhteita. Käyttäjiltä toivotaan kauden aikana kokemuksia, jotta valaistus saadaan tuunattua vastaamaan tarpeita, kaupungilta kerrotaan.