Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeri Antti Kurvinen Äänekoskella: ”Maa- ja metsätalous ei ole ongelma vaan ratkaisu”

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) vieraili tiistaina Keski-Suomen kierroksellaan Äänekoskella ja puhui avoimessa keskustelutilaisuudessa ravintola Willessä.

Kaupunginvaltuutettu Leila Lindell (kesk.) kehotti ministeriä selkeyttämään puolueen sanomaa vaalien lähestyessä. Vuolassanainen ministeri tiivistikin puheenvuoronsa lopussa viestiänsä iskulauseiksi saakka.

– Äänekoski on iso biotalouden keskus Suomessa, ja täällä varmaan ymmärretään että maa- ja metsätalous ei ole monessa kysymyksessä ongelma vaan ratkaisu, totesi Kurvinen.

– Se on ratkaisu talousongelmiin ja se on ratkaisu ilmasto- ja ympäristöongelmiin. Ala työllistää merkittävästi. Rämettyvä talousmetsä ei sido hiiltä, vaan kasvava, hoidettu metsä on paras hiilinielu.

– Maa- ja metästalouden merkitys korostuu turvallisuushaasteita ratkaistaessa. Omavaraisuus ja huoltovarmuus ovat nykyisessä maailmantilanteessa nousseet uudella tavalla arvoon. Nyt ymmärretään paremmin, että tarvitaan oma ruoka, oma energia ja hyvät peruspalvelut kaikille.

Ministeri kertoi mitä ratkaisuja on tehty ja millaisia ratkaisuja etsitään ruokahuollon kannattavuusongelmiin. Maatalouteen on suunnattu tukitoimia ja uusia tarvitaan.

– Meillä vallitsee epäreilut ruokamarkkinat. Tulevaisuudessa kaupan ja teollisuuden pitäisi ottaa enemmän vastuuta ja tinkiä omista tuotoistaan, jos halutaan että meillä on suomalaista ruokaa tarjolla kauppaan.

Myös kilpailulakeja voitaisiin jatkossa uudistaa. Ulkomaan viennin pitkäjänteisellä lisäpanostuksilla voitaisiin korjata ruokatasetta.

Antti Kurvinen pohti myös sitä missä asennossa keskustan kannattaa lähteä tuleviin eduskuntavaaleihin.

– Tärkeätä on pysyä perusasioissa ja panostaa ihmisten arjen parantamiseen: leipää, lämpöä ja lähipalveluja, yhdenvertaiset ja oikeudenmukaiset palvelut ihmisille eri puolille Suomea.

– Nyt ei kannata tehdä äkkiliikkeitä vaan pysyä tukevasti keskellä. Emme ole pelottelupuolue vaan myönteinen puolue tulevaisuudessakin.

Ministerille jäi aikaa lyhyelle keskustelulle yleisön kanssa. Kysymykset painottuivat maa- ja metsätalouden ajankohtaisiin ongelmiin. Puhetta ja koko tilaisuutta johti kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jari Halttunen (kesk.).