Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huiman kasvatti teki sopimuksen Kansalliseen Liigaan – puolustaja Emilia Oksanen kannustaa junioreita harjoittelemaan ahkerasti myös omalla ajalla

Puolustaja Emilia ”Emppu” Oksanen teki syyskuussa sopimuksen naisten Kansallista Liigaa pelaavan Oulun Naisfutiksen kanssa. Sopimus solmittiin vuoden 2023 loppuun. Emppu kokee sopimuksen ikään kuin palkinnoksi kovasta, myös omalla ajalla tehdystä työstä.

Äänekosken Tapionkadulta lähtöisin oleva Emppu aloitti uransa Huimassa viisivuotiaana prinsessafutiksessa.

– Siskoa tuotiin treeneihin ja homma näytti niin hauskalta, että minunkin oli päästävä mukaan, Emppu naurahtaa.

– Pari vuotta taisi prinsessafutiksessa mennä ennen kuin pääsin pari vuotta vanhempien joukkueeseen mukaan.

Emilian ura jatkui Haukiputaalle muuton jälkeen HauPan junioripolulla sekä poikien että tyttöjen joukkueissa. Pikkuhiljaa mukaan lajikirjoon tuli myös futsal.

Tämä vuosi olikin sitten jonkinlainen läpimurtovuosi. Kausi alkoi ONS:n T18 SM-sarja joukkueessa, kunnes syyskuussa syntyi sopimus Liigajoukkueen kanssa. Mukaan Liigaympyröihin Empun löysi tuttu talenttivalmentaja, joka ilmeisesti valmentaa myös tuota Liigajoukkuetta. Emilia sai myös syksyn aikana kasteensa Kansallisessa Liigassa kahdessa ottelussa. Ura jatkuu myös futsalissa, jossa Emilia edustaa edelleen HauPaa naisten Kakkosessa.

Viimeisimmässä futsalmatsissaan Emppu mätti peräti 4 maalia hiljattain.

– Kivalta tuntui saada sopimus. Oli ikään kuin seuraava askel omalla pelaajapolulla. Nyt on päästy Suomen korkeimmalle tasolle. Toivottavasti saan ensi vuonna vielä enemmän peliaikaakin, jotta pääsisi haastamaan itseään ja kehittymään pelaajana.

– Ainakin jonkinlainen välitavoite tämä sopimus on. Tottakai joskus olisi mukava pelata ulkomaillakin, jos vaan rahkeet riittävät.

Isommista ympyröistä haaveileville Huiman junioreille Emppu antaa selvän sapluunan:

– Kovaa työtä ja mahdollisimman paljon omalla ajalla omaehtoista harjoittelua, sitä kautta saa puhtia myös joukkueharjoituksiin.

Emppu kertoo harjoittelevansa nykyään suurin piirtein viisi tuntia viikossa omalla ajalla, joukkuetreenit mukaan laskettuna viikkotunnit kipuavat reiluun kymmeneen tuntiin. Se on samaan aikaan lukiota tahkoavalle tytölle kova homma.

Silti mukava huomata, että kovan pelinaisen kuoren alla on se sama pieni hymyilevä naapurintyttö kuin ennenkin.

Empun lisäksi Äänekoskelta isompiin ympyröihin on viime vuosina ponnistanut myös maalivahti Aleksi Partanen, 18. Aleksi lähti aikoinaan pelaamaan Huiman lisäksi JJK:hon. Lopulta vuonna 2017 Partanen teki sopimuksen JJK:n kanssa. Vuonna 2019 Aleksi aloitti myös maajoukkueympyröissä junioreissa. Samana vuonna Aleksi kutsuttiin myös Englantiin Fulhamin akatemian leirille. Viime vuonna Partanen teki sopimuksen HJK:n kanssa. Tänä vuonna puolestaan Aleksi lainattiin KTP:n joukkueeseen Ykköseen, Partanen pelasi myös Kakkosta PeKassa. Maajoukkuekuvioissa Aleksi on myös edelleen mukana.

Kyllä näinkin pieneltä paikkakunnalta voi ponnistaa ylöspäin. Se vaatii vaan kovaa työtä ja uskoa itseensä.