Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän juhlapuhuja Johanna Arho-Forsblom: "Haaveeni on, että nykyinen sukupolvi muistetaan siitä, että uskoimme hyvään"

Äänekosken kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa nostettiin esiin suomalaisten ja ukrainalaisten yhtäläiset kokemukset sekä vapaaehtoisten merkittävä apu Suomeen sotaa paenneille.

Äänekosken kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa puhunut vapaaehtoistyöntekijä ja erityisluokanopettaja Johanna Arho-Forsblom toivoo, että nykyinen sukupolvi muistetaan siitä, että se uskoi hyvään.

– Tekomme tulevat näkymään lapsissamme vuosikymmenten jälkeen. Jokainen isä ja äiti haluaa tarjota omalle lapselleen parasta. Myös ukrainalaiset perheet. Moni heistä joutuu nyt kuitenkin elämään erossa rakkaistaan, ja on jättänyt kotinsa ja kotimaansa.

Arho-Forsblomin mukaan suomalaiset ovat kuluvan vuoden aikana samaistuneet Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa.

– Jokainen olemme tänä vuonna nähneet kuvia panssarivaunuista, tuhoutuneista taloista, räjähdyksistä, itkevistä äideistä ja pelokkaista lapsista. Maailmassamme rauha on rikottu ja monella on epävarma olo. Turvattomuus yrittää hiipiä mieliimme ja viedä toivon tulevasta.

Arho-Forsblom on yksi vapaaehtoisista, jotka vastaavat avun keräämisestä Äänekoskelle tuleville ukrainalaisille.

Äänekoskelle sotaa pakoon tulleet ukrainalaiset ovat kertoneet vapaaehtoistyöntekijöille omia kokemuksiaan sodasta. Arho-Forsblomin mukaan perheiden tarinoista huokuu silti toiveikkuus.

– Eräs ukrainalainen kirjoitti minulle näin: Kun menetät kaiken, saat joskus enemmän. Äänekoskella asuu hyviä ihmisiä. Teette lapseni onnelliseksi ja se on korvaamatonta.

Toisen perheen tarina vie kaupunkiin, joka oli ollut miehitettynä sodan toisesta päivästä lähtien.

– Meitä pommitettiin voimakkaasti sekä päivällä että yöllä. Kolme kuukautta asuimme kaikki kellarissa. Nuorempi tyttäreni nukkui perunalaatikossa ja me nukuimme sahanpurusäkkien päällä. Kovan pommituksen jälkeen mieheni ja minä jouduimme kranaatinheittimen tulen alle. Ihmeen kaupalla selvisimme. Näimme paljon rikkinäisiä ihmisiä. Kaikki kauhea on nyt jätetty Ukrainaan. Vapaaehtoisten auttajien ansiosta meille on alkanut uusi, ei vielä helppo, mutta onnellinen elämä.

Arho Forsblom muistuttaa, että myös suomalaisilla on oma historiansa ja vapaudesta maksettu hinta.

– Olemme talkookansaa, järjestö- ja yhdistysihmisiä ja olemme edelleen yhdessä vahvoja. Siitä nousee halu auttaa muita.

– Me saamme tänään iloita siitä, mitä isovanhempamme ja heidän vanhempansa pitivät tärkeänä yli vuosisata sitten. Jokainen meistä on tehty toisista ihmisistä. Olemme osa edellistä sukupolvea. Olemme seuraava luku edelliseen tarinaan. Saan tänä päivänä olla kiitollinen siitä, mitä edellisessä luvussa kirjoitettiin, sillä minua ennen eläneet sukupolvet antoivat kaikkensa, että saisimme olla vapaita, elää rauhassa ja meillä olisi tulevaisuus ja toivo.

– Haaveeni on, että nykyinen sukupolvi muistetaan siitä, että uskoimme hyvään. Meidän tekomme tulevat näkymään lapsissamme vuosikymmenten jälkeen.

Arho-Forsblom toteaa, että kun ihmiset kiinnittyvät arkeen, se vahvistaa toiveikkuutta.

– Rauhantyö alkaa läheltä; omassa perheessä ja ystävien keskellä, omassa kaupungissamme, arjessa ja työssä. Vakaa tekemisemme ja auttamisen jatkaminen lisää toivoa ja lisää rauhaa. Olemme saaneet nähdä ihmeellisen auttajien verkoston tänä vuonna Äänekoskella.

Arho-Forsblomin mukaan äänekoskelainen vahva auttamishalu ei ole vähentynyt kahdeksassa kuukaudessa.

– Me olemme esimerkki monille muille kunnille. Samaan aikaan me itse tarvitsemme tätä auttamista ja aitoa välittämistä – jopa enemmän kuin avun saajat.

– Aiempien sukupolvien esimerkki velvoittaa meitä nyt. Tarvitaan kaverista huolehtimista ja tarvitaan sinnikästä vapaaehtois- ja virkamiestyötä. Tällä asenteella sotiemme veteraanit ja hyvinvointimme rakentajat tarttuivat toimeen niin sodassa kuin rauhassakin.

Itsenäisyyspäivän juhlassa esiintyivät myös Ella Kahelin, Alina Piilonen ja Valtteri Hirvanen sekä Äänekosken Laitakaupungin Ensemble.