Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valokuvaaja-artesaanien Anne Laukkasen ja Katri Laulaisen näyttely kietoo yhteen ihmisen ja luonnon jäljet: "Pysähdy kuvan äärelle"

Valokuvaaja-artesaanit Anne Laukkanen ja Katri Laulainen järjestävät Jäljet virrassa -valokuvanäyttelyn Hoikkassalissa. Naiset tapasivat joitakin vuosia sitten, kun Anne tuli Katrin tatuointiasiakkaaksi. Keskustelu kääntyi valokuviin ja tuloksena on nyt jo toinen yhteinen valokuvanäyttely.

Näyttelyn nimi on monitahoinen, sillä se limittyy sekä tatuointeihin, jotka ovat jälkiä ihmisessä, mutta myös luontoon ja Häränvirtaan.

 – Luonto on meille molemmille tärkeä. Minä kuvaan mielelläni ihmisiä, mutta haluan sijoittaa heidät luontoon. Anne taas kuvaa paljon luontoa ja sen kauneutta, Katri Laulainen kertoo.

– Valokuvaaminen edustaa minulle vapautta ja luovuutta. Usein minulla on visio siitä, miltä valmis kuva näyttää, mutta monesti se muuttuu kuvatessa. Aina tulee joku yllätys. Huomaakin, että jokin toinen kuvakulma tai vaikka käsien asento toimii paremmin. Siksi niitä suunnitelmia ei pidä jäädä jahtaamaan vaan huomata kauneus siinä hetkessä. Valokuvatessa voi vain keskittyä luomiseen, siihen hetkeen. Se on rentouttavaa.

Näyttelyssä on kuvattuna äänekoskelaisia maisemia.

– On tärkeä huomata miten paljon kauneutta on siinä lähellä, ei aina tarvitse mennä kauas tai etsiä jotain eksoottista.

Joihinkin kuviin taiteilijat kiintyvät enemmän kuin toisiin, niistä tulee melkein kuin omia lapsia. Mitä tehdään, jos joku haluaa ostaa taiteilijan suosikin?

– No sitten printataan toinen, naurahtaa Laulainen.

– Se ei onneksi ole ongelma.

Valokuvanäyttely vaatii työtunteja ja suunnittelua. Valokuvia on valittu yhteensä parikymmentä, kymmenen kuvaa molemmilta taiteilijoilta. Kuvia taiteilijat valitsivat videopuheluilla neuvottelemalla.

Sosiaalisen median kautta tulevien kuvien tulva on jo päivittäin valtava. Siksi valokuvaaja pitää tärkeänä printattujen kuvien katsomista.

– Silloin voi pysähtyä kuvan äärelle. Kokemus on aivan erilainen, intensiivisempi. Ja tietenkin on eri juttu tulla paikan päälle katsomaan kuvia kuin katsella puhelimen näytöltä.

– Tämä paikka on kaunis, ikkunoista näkyy Häränvirta ja näyttelytilassa soi Olga Kolarin musiikki täydentämässä taiteen kokemista.

Jäljet virrassa -näyttely on avoinna 6.–30.12. Hoikkassalissa kirjaston aukioloaikoina. Näyttelyn avajaiset pidetään 9.12. klo 18. Tuolloin esiintyvät Olga Kolari (kantele, jouhikko sekä äänimaisema) sekä Emmi-Inkeri ja Herra Repo.