Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suolahden uimahallin remontti, teemavesipuisto ja toripaviljonki äänestyttivät Äänekosken valtuustossa – uimahalli ja puisto pysyvät aikataulussaan investointilistalla

Äänekosken valtuusto keskusteli tiukkaan sävyyn Suolahden uimahallin remontin kohtalosta maanantaina. Uimahallin remontti on suunniteltu vuosien 2023–26 taloussuunnitelmassa aloitettavaksi vuonna 2024 ja sen kustannusarvio on noin 700 000 euroa.

Tulevien vuosien taloussuunnitelmassa puhuttivat myös kuntalaisaloitteen perusteella Rantapuistoon suunniteltu Teemavesipuisto sekä moniaukiolle pitkään Proaveran hankkeena suunniteltu toripaviljonki, joka palvelisi linja-autoliikenne ja kaupungin matkailuinfoa.

Valtuusto päätyi äänestämään kaikista kolmesta investoinnista. Äänin 39-4 valtuusto päätyi pitämään Suolahden uimahallin remontin vuodella 2024. Keskustan Harri Piilonen jätti eriävän mielipiteen.

Rantapuistoon suunniteltu teemavesipuistokin pysyy entisellä paikallaan innvestointilistalla äänin 23–20.

Monitoimiaukion toripalviljongin rakentamisen kaupungin omana leasing-hankkeena valtuusto torppasi äänin 27–16.

– Kuntamme talous pitää olla kunnossa, jotta meidän kuntalaisten ei tarvitse maksaa liian kovaa hintaa. Meidän tulee tehdä aidosti vastuullista talouspolitiikkaa, ennen kuin ajaudumme kriisikunnaksi. Tulevat investoinnit ovat liian rajuja, totesi valtuutettu Harri Piilonen (kesk.)

– Meidän täytyy ottaa velkaa, kun kassassa ei ole euroja. Kyseenalaistan meidän päättäjien vastuun isoista asioista, eikö ymmärrys riitä. Myös kunnanjohtajan ja talousjohtajan on syytä miettiä, onko talousjohtaminen vastuullista.

Piilonen esitti, että Suolahden uimahallin investointia siirretään taloussuunnitelmassa kaksi vuotta eteenpäin Marko Laitisen (maltilliset) ja Tommi Lunttilan (kok.) kannattamana.

Maltillisten Marko Laitinen muistutti pitkätakkisen miehen uudesta hiippailemisesta kaupunkiin.

– Pienet kunnat kilpailevat asukkaista. Äänekoskella on ollut kova investointitahti ja niitä on vielä tekemättä enemmän kuin tarpeeksi. Meidän pitää miettiä, mitä investointeja voimme siirtää.

– Emme ole tänään miettimässä Suolahden uimahallin lakkauttamista vaan remontin siirtämistä. Kannatan Piilosen esitystä.

Myös kokoomuksen Tommi Lunttila kannatti Piilosen esitystä Suolahden uimahallin remontin siirtämisestä.

– Meidän pitää kantaa vastuu talouden kantokyvystä. Kyse ei ole hallin toiminnan lakkauttamisesta.

Vasemmistoliiton Ilidio Flores totesi, että uimahallin remontoiminen yhdellä kerralla tulee edullisemmaksi kuin mikään muu pätkissä tehtävä vaihtoehto.

- Perusteellinen korjaus jatkaa rakennuksen käyttöikää taas seuraavat 30 vuotta.

– Viime vuonna Suolahden uimahallissa kävi yli 33 000 kävijää. Suolahden uimahallissa käy paljon ikäihmisiä myös naapurikunnista. Molemmilla uimahalleilla on käyttäjiä. Vasemmiston valtuustoryhmä haluaa, että Suolahden uimahalli korjataan kerralla.

Sosialidemokraattien Kari Kumpulainen totesi, että Häränvirran rantaan suunniteltu teemapuisto on torso.

– Kerrostaloihin rajoittuvassa puistossa ei ole parkkipaikkoja. Ehdotan, että puisto siirretään lähemmäs kaupungintaloa pois kerrostalojen sylistä ja investointi siirretään vuoteen 2024.

– Toisena asiana pelkään pahoin, että Proavera ei pysty rakentamaan toripaviljonkia kaupungin keskustaan. Esitän, että varataan kaupungille 500 000 euron leasing-rahoitus, että rakennus saadaan tehtyä. Siihen saataisiin vessat, matkailuinfo ja kahvila sekä järkevät tilat linja-autojen odottajille.

Kumpulaisen ehdotusta kannatti Rolf Nyholm (sd.).

Sosialidemokraattien Kari Kiiskinen muistutti, että Äänekosken investoinnit ovat lähestuloon maalissa.

– Suolahden uimahallista käytiin edellisen kerran keskustelu vuonna 2015. Olisin valmis aloittamaan vaikka ensi vuonna sen remontin. Haluan kunnioittaa ajatusta, että tehdään huolellisesti hyvää.

– Uimahallit tulevat neljäsvuosisadoittain remontin tarpeeseen. Suolahden uimahallilla on 52-vuotinen historia. Äänekosken vahvuus on kaksi uimahallia ja tätä pitäisi hyödyntään. Yhteensä halleissa käy noin 88 000 kävijää vuosittain. Suolahden uimahalli tulee saada mahdollisimman nopeasti arvoiseensa kuntoon.

Keskustan Anna-Riitta Pentinpuro totesi, että rakennettu keskuspuisto ja mukulakivikatu ei ole niittänyt niin paljon kiitosta kuin valtuusto päätöstä tehdessään odotti.

– Ehdotan, että teemapuiston rakentamiseen varatut rahat siirrettäisiin keskustan rakentamiseen ja kehittämiseen.

Sosialidemokraattien Rolf Nyholm esitti puolestaan Ville Kivimäen (sd.) kannattamana, että teemapuiston rakentaminen siirretään taloussuunnitelmassa eteenpäin.

Keskustan Leila Lindell muistutti, että Suolahden uimahallin olemassaolo on tärkeää.

– Äänekoski tarvitsee kaksi uimahallia. Meillä on itäinen ja läntinen alue. Suolahdessa on matkailun kannalta jäähallissa ja uimahallissa hyvät kehittämisolosuhteet.

– Meillä on Äänekoski-ilmiö ja idea Rantapuiston Teemapuistosta on tullut kuntalaisilta. Meidän pitää toimia ja viedä asioita eteenpäin. Teemapuiston paikka on suunniteltu huolella. Jos Proavera ei pysty viemään keskusaukion rakennushanketta eteenpäin, sitä päätöstä ei voi tehdä tuosta vain täällä valtuustossa.

Vasemmistoliiton Sirpa Martins muistutti myös, että teemapuistoa on valmisteltu hyvin virkamiestyönä.

– Jos estetään ihmisiä toimimasta taloudellisesta järkevästi, kuinka järkevää taloudenpitoa se on.

Kokoomuksen Tarja Pullinen totesi, että Suolahden uimahalli tarjoaa hyvää palvelua.

– Monet kohtaamiset tapahtuvat uimahallin saunassa. Nyt keskustellaan, että ei remontoida uimahallia, mutta rakennettaisiin 400 000 euron vesipuisto.