Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänekoskelle tehdään tuulivoimastrategia – valtuusto pääsi puimaan vuoden puhuttavinta aihetta

Äänekosken valtuusto päätti linjata, että kaupunkiin voidaan rakentaa tuulivoimaa ja kaupunkiin tehdään tuulivoimastrategia. Näin todettiin äänin 23–20, kun valtuutettu Marko Tuhkanen (sd.) esitti tuulivoimastrategian tekemistä Tiina Liimataisen (sd.) kannattamana.

Keskustelu taustalla oli valtuutettu Matti Virtasen (vas.) lokakuussa tekemä valtuustoaloite. Siinä esitettiin, että kaupunginvaltuusto käsittelisi tuulivoimaan suhtautumisen aloitteen pohjalta strategisena linjauksena ja toteaisi tuulivoimakaavoittajat tervetulleiksi Äänekoskelle. Virtasen aloitteeseen nimensä laittoi 17 valtuutettua.

Aloitteen taustalla oli Äänekosken kaupunginhallituksen toukokuisen päätöksen jälkipuinti. Kaupunginhallitus päätti tuolloin, että valmisteilla olevaan maakuntakaavoitukseen jätettiin lausunto, ettei tuulivoimaa haluta tulevaisuudessa mihinkään Äänekoskella. Maakuntakaavaluonnoksessa esitetään kolmea tuulivoimatuotantoon soveltuvaa aluetta Äänekoskelle.

Valtuusto keskusteli tuulivoimasta maanantai-iltana ponnekkaasti.

– Ehkä on järkevämpää, että emme ole tuulivoimakielteisiä. Liimattalan tuulivoimapuisto on käsitelty, mutta ovet pitäisi avata muille tuleville hankkeille, totesi Marko Tuhkanen (sd.).

Perussuomalaisten Marke Tuominen harmitteli, että Suomessa on täysin kehittymätön tuulivoimaa koskeva lainsäädäntö.

– On kaupunkeja, joissa on tehty tuulivoimaohjelma. Äänekoskella on ollut vireillä tuulivoimahanke, joka osoitti, että vaikutusalueen asukkaat eivät välttämättä saa haittakorvauksia.

Vihreiden Kimmo Tuikka totesi, että Suomessa on energiapula ja tuulivoiman ansiota maassa riittää sähköä.

– Jos tuulivoimaa ei rakenneta lisää, millä se sähkö sitten tehdään. Ydinvoimala ei taida käynnistyä vieläkään. Tuulivoima on ympäristöystävällisin tapa tuottaa sähköä tällä hetkellä.

Vasemmistoliiton Matti Virtanen kuitenkin muistutti, että Keski-Suomen liitto on tekemässä maakunnallista suunnitelmaa, mihin tuulivoimalat sijoittuisivat.

– Kaupungille edullisin ratkaisu on se, että kaavoituksen toteuttaa joku muu kuin kaupunki. Tuulivoimastrategia on turha tässä vaiheessa, mutta on tärkeää todeta, että hyväksymme tuulivoimaa kaupunkiin.

Virtanen esittikin Jorma Kivirannan (kok.) kannattamana, että kaupungin tulee suhtautua positiivisesti tuulivoimaan, mutta varsinaista strategiaa ei tarvita. Valtuusto päätyi äänin 22–20 (1 tyhjä) toteamaan, ettei asetu Virtasen ehdotuksen taakse.

Keskustan Leila Lindell totesi, että vaikka maakuntakaavaan tulisi aikanaan tuulivoimamerkintöjä, lopullinen päätösvalta on kaupungilla.

– Päätöksiä tehdään kaupungin oman kaavoituksen kautta. Maakuntakaava antaa tälle vain rajat. Ennemmin lähtisin katsomaan, löytyykö meiltä alueilta aurinkopuistoihin.