Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Urhon Halloweenkävely ja Huiman nuorisourheilun vetäjä Kati Tuovinen palkittiin Keski-Suomen Urheilugaalassa: "Saatiin lapsiperheet liikkeelle"

Äänekosken urheiluaktiiveista palkittiin perjantai-iltana Keski-Suomen Urheilugaalassa kaksi tekoa ja useita tekijöitä.

Jouko Riihimäki otti Suolahden Urhon puheenjohtajana vastaan kuntakohtaisen Vuoden liikuntateko -palkinnon Suolahden Halloweenkävelystä. Äänekosken Huiman Kati Tuovinen puolestaan palkittiin Vuoden nuorisourheilun vetäjänä. Tuovinen on toiminut Huiman juniorijalkapallon soveltavan jalkapallon Huimarit-ryhmän valmentajana toukokuusta 2021.

Palkintojen taustalla on Keski-Suomen Liikunta, jonka nimeämä raati teki jälleen tänä vuonna onnistuneet valinnat viime vuodelta.

Suolahden Halloweenkävelyn osalta palkitsemisen perusteluina todettiin, että "koko perheen tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa pimenevässä syksyssä ja kerännyt kävijöitä jopa pääkaupunkiseutua myöten".

Ilmainen tapahtuma tuo lapset ja nuoret liikkumaan yhdessä vanhempiensa kanssa Halloween-hengessä reitille, joka aiemmin oli viisi kilometriä, nyt 3,3. Viime marraskuussa käveltiin kahdeksannen kerran. Suolahden uimahalli on tuolloin auki puolille öin, joten tapahtuma keräsi viimeksi ainakin 1 300 osanottajaa – uimarit mukaan lukien. Kävelyn startti oli uimahallilla, mutta väkeä tuli myös matkan varrelta.

KesLin palkintoraadin mukaan "tapahtuma on erinomainen osoitus yhteisöllisyydestä, lasten ja nuorten liikuttamisesta sekä paikallisten toimijoiden yhteistyöstä".

Halloweenkävely lähti Suolahden Urhon toimistosta ja Jouko Riihimäki on ollut mukana alusta lähtien.

– Aluksi osanottajia oli 300 ja jo silloin oli puhti kovilla. Nyt reitti on jaettu järjestelyissä mukana olevien kesken, mutta on tässä silti paperitöitä lupien kanssa. Ja aina saa pelätä myös, että liikenteessä sattuu jotain. Mutta lähdettiin siitä, että liikutetaan lapsiperheitä, ja siinä on onnistuttu. Viimeksi oli osanottajia ainakin Helsingistä ja Heinolasta. Noin 80 prosenttia osanottajista myös pukeutuu halloween-tyyppisesti, Riihimäki kertoo.

Tapahtuman paisuminen on vaikuttanut muun muassa siihen, että kun aluksi käveltiin perjantaina, nyt kävellään lauantaina. Viime syksynä tapahtuma oli 5. marraskuuta.

Tapahtumaa ovat toteuttamassa myös Suolahden kyläyhdistys, Äänekosken 4H-yhdistys, Suolahden Demokratian Pioneerit, MLL Suolahti, Suopartio, K-Supermarket Suosikki, Ravintola Majakka, Keitele-Museo Oy ja Äänekosken kaupunki.

Vuoden 2022 nuorisourheilun vetäjä tulee Äänekoskelta ja hän on Äänekosken Huiman Kati Tuovinen.

Tuovinen on toiminut Huiman juniorijalkapallon soveltavan jalkapallon ryhmä Huimareiden valmentajana alusta alkaen. Ryhmä koostuu 18–53-vuotiaista, joilla on eri syistä, esimerkiksi vammaisuuden takia, vaikeuksia harrastaa liikuntaa normitapaan. Suunnitelmissa on lasten ryhmän perustaminen.

Tuovinen itse ei ole pelannut jalkapalloa, mutta hän toimii seurassa myös 13-vuotiaiden joukkueenjohtajana.

– Näin ilmoituksen tällaisesta paralympiahankkeesta ja kun sain seuran tuen, hain. Täydennän nyt tietämystäni avoimessa yliopistossa soveltavan liikunnan osalta. Lasten ryhmä on mahdollinen, jos vain saadaan tarpeeksi valmentajia.

Huimarit ei pelaa vain liikunnan ilosta vaan myös tavoitteellisesti, sillä viime kesänä joukkueesta oli neljä pelaajaa soveltavan jalkapallon SM-kisoissa JJK:n yhdistelmäjoukkueessa.

Ja mikä valmentajatyössäsi on parasta?

– Tämä on tosi palkitsevaa. Kehuja ja kiitoksia tulee koko ajan. Lähden joka kerta treeneistä hymy huulilla, Kati Tuovinen kertoo.