Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan parlamentin jäsen Henna Virkkunen: "Asevarastot tyhjenevät ja investoinnit jatkuvat isoina vielä pitkään"

Euroopan parlamentin jäsen Henna Virkkunen (kok.) vieraili Äänekoskella tiistaina. Kokoomon tilat täyttyivät kuulijoista ja kyselijöistä. Keskustelua herättivät niin Ukrainan sota ja sen vaikutukset EU-parlamentin työskentelyyn kuin osaamisen vahvistaminen ja työvoimapula.

Virkkusen mukaan parlamentin työskentelyssä ovat viime vuoden ajan korostuneet kolme teemaa: Euroopan puolustus- ja turvallisuuspolitiikka, energiapolitiikka ja huoltovarmuuden ylläpito.

– Puolustus- ja turvallisuuspolitiikka näkyy dramaattisesti myös Suomessa Nato-jäsenyyshakemusten myötä. Yhteistyö on tiivistynyt ja kaikilla mailla on myös tarve investoida aseisiin. Varastot tyhjenevät Ukrainan tarpeiden myötä ja investoinnit jatkuvat isoina vielä pitkään, Virkkunen muistutti ja jatkoi:

– Venäjän ja Ukrainan sodan myötä energiapolitiikka vaatii työtä. EU on ollut riippuvainen Venäjän energiatuotannosta ja monilla mailla on vaikeuksia päättää energiapakotteista.

Virkkunen kantaa huolta kotimaan työvoimapulasta ja toisaalta osaamisesta.

– Ulkomaalaisten työntekijöiden palkkaamista pitäisi helpottaa. Jos on töitä ja löytyy työntekijä, hänet pitäisi voida palkata nopeasti. Euroopassa on pulaa työvoimasta ja osaavista tekijöistä kisataan.

Virkkunen puhuu koulutuksesta laajemminkin. Peruskoulutuksen pitäisi olla vahvaa, samoin toisen asteen koulutuksen. Myös aikuisille täytyy tarjota täydennyskoulutusta.

– Peruskoulutuksessa en kannata erityisluokkia. Toivon, että oppilaita opetetaan yhdessä. Opettajan pitää kuitenkin saada tarpeeksi tukea, jotta hän voi keskittyä opettamiseen. Luokassa pitää tarvittaessa olla erityisopettaja koko ajan, koulunkäynninohjaaja ja mahdollisuus pienryhmätoimintaan.

Kokoomossa Virkkunen nautti kahvinsa kartonkimukista. Euroopan komissio esittää, että ravintoloiden tulisi siirtyä vuoteen 2030 mennessä pelkästään uudelleenkäytettäviin astioihin. Virkkunen muistuttaa, että kuitupohjaisten kertakäyttöastioiden korvaaminen kestoastioilla saattaa jopa lisätä hiilidioksidipäästöjä, muun muassa energian ja veden kulutus kasvavat astioiden pesun myötä. Ranskassa komission esitys on jo osin otettu käyttöön.

– Pahvikuppi on jatkossakin ympäristövastuullinen valinta, kun kuppi tehdään kasvatetusta puusta ja lajitellaan ja kierrätetään asianmukaisesti.