Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iita Konoselle yleisen sarjan SM-pronssia painonnostossa

Karvialla nostettiin ensi kertaa painonnoston yleisen sarjan SM-kilpailut helmikuun lopulla. Keskisuomalainen menestys oli pitkälti vahvojen naisten varassa, sillä Harjun Woiman Marju Kymäläinen ja Äänekosken Huiman Iita Kononen lunastivat hienosti heihin kohdistuneet mitaliodotukset, Marjun nostaessa itselleen värisuoran: kultaa, hopeaa ja pronssia ja Iitan nostaessa yhden pronssin. Iitan Crossfit Jyväskylän harjoituskavereista Keljon Viestin Ella Häkkinen ei aivan yltänyt mitaleille, mutta Rovaniemen Reipasta edustava Sofia Rönkkö keräsi kaulaansa kolme pronssia kotiin viemisiksi. Miehissä keskisuomalaisedustus oli ”lainamiehen´” varassa, kun Jyväskylässä asuva Mikael Kouhia nosti kaksi pronssia edustaen Tampereen Pyrintöä.

Sarjassa 64 kiloa oli koko naisten kilpailun suurin nostajamäärä, 12 nostajaa. Iita piti kotikatsomoa oikein kunnolla jännityksessä aloittamalla tempauksen vasta 74 kilosta, kun enää kolme oli aloittamatta, Iita ja ennakkosuosikit Rovaniemen Reippaan Jannike Bäckström ja Ounasvaaran AtleettiKlubin Aino Luostarinen – aloitusrauta nousi Iitalta helposti. Toisella nousi kauniisti 76 kiloa. Saman raudan nosti Iitan jälkeen myös kisan kolmas ennakkosuosikki, Helsingin Heraklesin Marianne Saarhelo, yli 90 kilon tempaaja, joka jäi tällä kertaa tuohon 76 kiloon. Iitalla oli jo tempauspronssi näin hyppysissä, mutta Iita varmisteli vielä kolmannella tyylikkäällä 78 kilon nostolla riemukasta ”ryöstö”pronssia aikuisten kisasta. Iita on samat raudat nostanut aiemmin ylempään painoluokkaan, joten nyt hän sivusi omaa ennätystään, hyppien riemusta.

Työntö sujui yhtä mallikkaasti, kun 88, 91 ja 94 kiloa, lepäsivät vuoroin syvässä kyykyssä suorilla käsillä. Iita paransi henkilökohtaista työntöennätystään kolmella kilolla, iloisesti tuulettaen, ollen työnnön neljäs. Sama sijoitus säilyi yhteistuloksessa, kun Aino nosti selkeällä erolla muihin kolme kultaa, Marianne yhteistulos- ja työntöhopean ja Jannike tempaushopean ja työntö- ja yhteistulospronssin, Iitan viedessä siis yhden tempauspronssin. Iita teki oman yhteistulosennätyksensä 172 kiloa, kuusi kiloa tuli lisää aiempaan. Tulostasosta kertoo se, että Suomen Painonnostoliiton A-raja kansainvälisiin kisoihin (urheilija kisoihin täysin SPNL:n maksamana) sarjassa 64 kiloa on 174 kiloa, Iitalle mahdollista tehdä jo toukokuun lopulla ikäistensä, 17-vuotiaiden SM-kisoissa.