Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Opetusministeri Li Andersson: "Veroaste on säilytettävä nykyisellä tasolla ja sen myötä hoidamme puolet ensi kauden alijäämästä"

Eduskuntavaalit käydään vajaan kuukauden päästä. Lopputulos on täysin avoin.

– Vaaleissa voi käydä ihan miten vaan. Nykyhallituksenkin jatko on mahdollinen. Tilanne on poikkeuksellisen jännittävä, totesi opetusministeri Li Andersson (vas.) vieraillessaan Äänekoskella tiistaina.

– Jokainen äänestäjä on todella vaikutusvaltainen seuraavissa vaaleissa.

Jos kokoomus voittaa vaalit, Andersson pitää epätodennäköisenä, että vasemmistoliitto lähtisi mukaan hallitukseen. Hän ei tosin usko, että kokoomus heitä pyytäisikään.

Ministeri Andersson muistuttaa, että kaikki puolueet ovat samaa mieltä valtiontalouden kuntoonsaattamisesta.

– Ero on siinä, miten toimitaan. Vasemmistoliitto uskoo mahdollisuuteen säästää kolme miljardia hallituskauden aikana, kokoomus kuusi miljardia. Meille tärkeintä on työllisyyden ylläpitäminen nykyisellä tasolla. Koulutukseen on panostettava edelleen, samoin terveydenhuollon tasoon. Esimerkiksi pitkäaikaistyöttömyyden syynä on usein terveydentilan puutteet, osaamisen ongelmat, ikäsyrjintä tai työpaikkojen sijaitseminen eri paikkakunnalla kuin tekijä.

Andersson puhuu verotuksen tärkeydestä ja uusien veropäätösten tekemisestä.

– Veroaste on säilytettävä nykyisellä tasolla ja sen myötä hoidamme puolet ensi kauden alijäämästä. Ei veroastetta tarvitse nostaa.

Opetusministeri Li Andersson kertoi nykyisen hallituksen toimikaudesta.

– Kausi oli täysin erilainen kuin suunnitelmat, jotka teimme neuvotteluissa keväällä 2019. Pandemia, sota Ukrainassa ja energiakriisi pakottivat hallituksen tekemään uusia päätöksiä ja ottamaan velkaa.

Andersson iloitsee kuitenkin siitä, että hallituksen sisällä päätettiin, että laadittu ohjelma viedään läpi.

– Muun muassa koulutukseen panostettiin ja vähätuloisten perusturvaa laajennettiin, molemmat tärkeitä vasemmistoliitolle. Olemme tyytyväisiä, että oppivelvollisuutta laajennettiin, pieniä eläkkeitä korotettiin, hoitotakuu ja hoitajamitoituksia saatiin kuntoon.

Andersson muistutti myös, että hallitukseen on oltu tyytyväisiä.