Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorten vaaleissa tutustutaan äänestäjän rooliin

Ysiluokkalaiset äänestivät maanantaina innokkaasti omissa nuorten vaaleissa Äänekoskella Koulunmäen yhtenäiskoululla. Valtakunnallinen Nuorten vaalit -tapahtuma toteutettiin kuten varsinaiset vaalit: äänestäjillä on käytössä viralliset ehdokaslistat ja lopuksi lasketaan äänet ja äänestysprosentti.

Vaalivirkailijoina toimivat Iida Hämäläinen, Pihla Perälä ja Lotta Häkkinen sekä avustajina Ninni Kuhno ja Pinja Rahkonen.

– Oli kivaa ja erilaista tekemistä. Ohjeet olivat tarkat, piti olla just eikä melkein, sanoi Iida Hämäläinen.

– Äänestyskäyttäytyminen oli osaksi tuttua, mutta nyt pääsi konkreettisesti tekemään. Varmasti on helpompi mennä sitten oikeasti äänestämään, kun tietää miten se tehdään, totesi Pihla Perälä.

Politiikka ei vielä kiinnosta nuoria, mutta he arvelivat, että niin käy vähän vanhempana. Oman ehdokkaan nuoret olivat löytäneet vaalikoneen avulla ja koulussa oli tullut tietoa eri puolueista.

Koulunmäen yhtenäiskoululla äänesti noin 120 ysiluokkalaista. Vaalien tulos lähetetään Suomen nuorisoalan kattojärjestöön Allianssiin ja ne julkaistaan yhteistyössä Ylen kanssa 21.3.

Nuorten vaalit ovat valtakunnallinen äänestystapahtuma peruskouluissa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja muussa nuorisotoiminnassa. Nuorten vaalit on ennen kaikkea oppimis- ja opetustapahtuma nuorille: nuoret tutustuvat vaaleihin, puolueisiin ja ehdokkaisiin sekä saavat konkreettisen kokemuksen äänestämisestä. Nuorten vaalit järjestetään tänä vuonna kevään eduskuntavaalien yhteydessä 6.–17.3.

Nuorten vaaleissa äänestetään samoja ehdokkaita kuin varsinaisissakin vaaleissa. Vaalipiiri määritetään oppilaitoksen osoitteen mukaan ja äänioikeutettuja ovat kaikki alle 18-vuotiaat nuoret. Vaalit toteutetaan suomeksi ja ruotsiksi.

Äänestysprosentti Koulunmäen koulun ysiluokkalaisten vaaleissa oli 91 %. Puolueista eniten ääniä sai Suomen Keskusta (25 kpl), toiseksi eniten ääniä sai Vihreä liitto (16 kpl) ja kolmanneksi eniten Sinimusta liike (13 kpl). Puolueista neljänneksi eniten ääniä sai Perussuomalaiset (12 kpl) ja viidenneksi eniten Suomen Sosiaalidemokraattinen Puolue (11 kpl).

Ehdokkaista eniten ääniä sai keskustan Jari Halttunen (25 kpl), toiseksi eniten vihreiden Bella Forsgrén (13 kpl) ja kolmanneksi eniten sinimustan liikkeen Tommi Lukkarinen (9 kpl). Neljänneksi eniten ääniä saivat perussuomalaisten Petra Virtanen (6 kpl) ja kristallipuolueen Juho Lahtinen (6 kpl).

Yhdeksäsluokkalaisia oli kaikkiaan 121, joista 110 oppilasta äänesti. Loput äänet hajautuivat useille eri ehdokkaille.