Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Äänekosken ”tuulivoimastrategia”?

Olen syntyisin Kalajoelta, joka on yksi paikkakunnista, johon rakennettiin Suomen ensimmäisiä tuulivoimaloita reilut kymmenen vuotta sitten. Tällä hetkellä myllyjä on yli kaksisataa ja osa niistä sukuni mailla. Kunta, kuntalaiset ja varsinkin maanomistajat ovat tyytyväisiä vero- ja vuokratuloihin eikä poikittaista puhetta juuri ole kuulunut.

Täällä Äänekoskella olen suuresti ihmetellyt osan kuntalaisista todella negatiivista suhtautumista tuulivoimaan ja sen tarjoamiin merkittäviin taloudellisiin hyötyihin kaupungille ja kaupunkilaisille.

Puhumattakaan siitä, mitä mahdollisuuksia tämä puhdas sähköntuotantotapa tarjoaa koko Suomelle. Tuulivoimaan voimakkasti perustuva vetytalous tekee mahdolliseksi ”uusien Nokioiden” syntymisen, esimerkiksi hiilivapaan metallien tuotannon tai puhtaiden polttoaineiden valmistuksen muodossa. Ja lisää on vielä tulossa. Mitä järkeä on ajaa Äänekoski tässä kehityksessä paitsioon nuolemaan näppejään?

Käytännössä kaksi puoluetta valitettavasti kaatoi Liimattalan tuulivoimahankkeen hallituksessa eikä halunnut tuoda sitä kaupungin, vaaleilla valitun, korkeimman päättävän elimen, valtuuston, käsittelyyn. Mielestäni kaikki perustelut, joita esitettiin olivat vähintään kyseenalaisia tai vain ”strategisia totuuksia”.

Ehkä vielä huonompi päätös oli saman ryhmän junailema lausunto maaakuntakaavaluonnokseen: ”ei ollenkaan tuulivoimaa Äänekoskelle”. Tämä kannanotto, vaikka sillä ei olekaan juridista merkitystä, on noteerattu tuulivoimayhtiöissä. Ne eivät ole kiinnostuneita Äänekoskesta. Tämä on käynyt selkeästi ilmi keskusteluissa, joita olen käynyt yhtiöiden edustajien kanssa.

Ihmetystä on aiheuttanut myöskin toisen puolueen kanta tehtyyn valtuustoaloitteeseen tuulivoimastrategian laatimisesta kaupungille. Paikallisen kunnallisjärjestön puheenjohtaja ilmoitti paikallislehden mielipidekirjoituksessa kanattavansa strategian laatimista. Kuitenkin valtuustossa ryhmä (yhtä lukuunottamatta) äänesti sitä vastaan.