Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänekosken viime vuoden tilinpäätös 8 miljoonaa euroa miinuksella – kasvaneet sote-menot ja sairaanhoitopiirin läksiäiskulut pääsyyllisinä

Äänekosken kaupunki tekee viime vuodelta 8 miljoonaa euroa alijäämäisen tuloksen. Tappion lopullinen suuruus tyrmistyttää Äänekoskella, sillä alkuperäisessä talousarviossa kaupungin talouden arvioitiin jäävän jopa niukasti plusmerkkiseksi. Vuoteen 2021 verrattuna Äänekosken tulos heikkeni peräti 10,1 miljoonaa euroa.

Suurin ylitys menoissa tapahtui sosiaali- ja terveyspalveluissa. Vuoden mittaan lisärahaa jouduttiin budjetoimaan sote-kuluihin noin 9 miljoonaa euroa. Summassa on myös Keski-Suomen sairaanhoitopiiriltä kunnille langenneita lisäkuluja.

Viime vuoden rajun miinustuloksen jäljiltä Äänekoskelle jää puskuriksi aiemmin kertyneitä ylijäämiä jäljelle enää noin kolmen miljoonan euroa.

– Kun tiedettiin, että sote-uudistus toteutuu, aloimme varautua muutokseen etukäteen kerryttämällä puskuria kaupungin talouteen. Saimme viime vuosina kerrytettyä ylijäämää jopa 11 miljoonaa euroa. Mutta ei kukaan villeimmissä arvioissakaan voinut kuvitella, että sairaanhoitopiiri tulisi syömään lähes kaiken tuosta kertyneestä ylijäämästämme, Äänekosken kaupungin talousjohtaja Tapani Hämäläinen kauhistelee.

Säästötoimia aletaan nyt miettiä. Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen arvioi, että esimerkiksi investointeja Äänekoski joutuu jatkossa jaksottamaan pidemmälle aikavälille.

– Jos Äänekosken investointitaso on ollut nyt vuosittain noin 9 miljoonaa euroa, siihen ei ole enää jatkossa varaa, varsinkaan näillä koroilla. Toisaalta isot investoinnit on onneksi ehditty jo tehdä, Koulunmäen yhtenäiskoulu on nyt viimeisenä hankkeena. Jos tässä jotain hyvää haetaan, niin jatkossa kaupungin taloutta on helpompi suunnitella ja pysyä budjeteissa, kun sote on kunnilta pois. Muut toimialat Äänekoskella eivät olleet nytkään ongelmana. Kuluva vuosi näyttää tässä vaiheessa ennusteiden mukaan jopa ihan hyvältä, voi olla että tehdään ylijäämäinen tulos, jos verotuloennusteet pitävät lopulta paikkansa, Tuononen sanoo.