Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maksuton kävelyfutis käynnistyi Äänekoskella

Torstai aamupäivä, kello lähenee kymmentä. Äänekosken ylipainehallille alkaa kerääntymään pieni joukko ihmisiä. Jo jonkin aikaa käynnissä ollut Huiman juniorijalkapallon pyörittämä kävelyfutis on alkamaisillaan. Porukka miettii heti keskittyneesti jo alkavaa pelailua yhdessä vetäjänä toimivan Hannu Penttisen kanssa.

Saataisiinko aikaan kolme vastaan kolme -pelit vai joutuuko toinen pelaamaan alivoimalla?

Pelit käynnistyvät alkuun kuvien oton ajan kolme vastaan kaksi -pelinä, jonka jälkeen toimittajankin on hypättävä mukaan jaon tasoittamiseksi.

Juttu lentää hymy huulilla pelin lomassa koko ajan.

Ei liian ryppyotsaista, mutta hiki tulee joka kerta.

Jukka Viljakainen

Kävelyfutis on vuonna 2011 Isossa-Britanniassa kehitelty jalkapallon muoto, jossa loukkaantumisriskiä on pyritty pienentämään erinäisin sääntömuutoksin. Nykyään sitä harrastetaan yli 35 maassa. Tärkein eroavaisuus perinteiseen jalkapalloon käy ilmi jo lajin nimestä: ainoa sallittu etenemismuoto on kävely.

Muita tärkeitä sääntömuutoksia ovat fyysisen kontaktin minimointi sekä pääpelin kieltäminen. Matalan aloituskynnyksen sekä pienen loukkaantumisriskin vuoksi kävelyfutista voi harrastaa kuka tahansa ikään, sukupuoleen tai taustaan katsomatta, ja siksi laji soveltuukin muun muassa kuntoutujien, työyhteisöjen sekä eläkeläisten joukkueliikuntamuotona.

Kävelyfutis ehkä hieman yllättäenkin tuntuu nostavan sykettä ja saa hienkin pintaan. Useampi osallistuja pyyhkii tunnin pelailun jälkeen hikeä kasvoiltaan. Raskassarjalaiseksi tunnustautuva pelimies Jukka Viljakainen jakaa vuolaita kehuja uudelle harrastukselleen.

– Hemmetin hyvältä tuntuu, ois vaan enemmän jengiä tässä niin olisi aina parempi. Ihanteellinen paikka tämä ylipainehalli, ei tarvitse miettiä talviurheilun vaaroja kuten liukastumisia ja niin edelleen. Hyvä porukka, mukavaa on. Ei liian ryppyotsaista, mutta hiki tulee joka kerta. Vaikka vaan kävellään. Jutunheitto hyvän porukan kanssa tuo samalla myös mielen virkeyttä. On samalla myös sosiaalinen tapahtuma, Jukka veistelee.

Hän suosittelee lajia kaikille, ikään, sukupuoleen ja kokoon katsomatta.

– Jos tämmöinen raskassarjalainenkin on ylittänyt, vai sanotaanko alittanut riman ja tullut tänne pelaamaan, niin ei kyllä kenelläkään pitäisi olla estettä tulla. Tämä on jokaisen henkilökohtaiseen hyvinvointiin hyvä motivaattori ja pieni lisä arjen liikuntaan. Hienoa, että naisiakin on mukana. Hyvä, että tällainen mahdollisuus on suotu meille. Tervetuloa vaan uudetkin mukaan, hän kannustaa.

Kävelyfutista on ylipainehallilla torstaisin klo 10-11. Mukaan pääsee tulemalla vaan hallille, erillistä ilmoittautumista ei tarvita. Sen kummempia välineitäkään ei tarvita, normaalit liikuntavaatteet ja kengät riittää. Toiminta on myös maksutonta.