Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Tukea kulttuuri- ja luovien alojen uudistumiselle

Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Rakennetuella edistetään kulttuuri- ja luovien alojen palveluiden sekä tuotanto- ja toimintamallien uudistamista sekä digitalisaatiota. Rakennetuen tavoitteena on edistää luovien alojen työpaikkojen lisääntymistä ja sitä, että luovien alojen osuus nousee merkittävästi nykyisestä bkt-osuudesta vuoteen 2026.

Opetus- ja kulttuuriministeriöllä on käytössä enintään 8,8 miljoonaa euroa kulttuuri ja luovien alojen yrityksille, yhteisöille ja toimijoille innovatiivisten palvelujen sekä tuotanto- ja toimintamallien kehittämisen tukemiseksi kuluvana vuonna. Tämä on osa Suomen kestävän kasvun ohjelman toimeenpanoa.

Rakennetuen haku on loppusuoralla. Avustusten hakuaika päättyy 12.4.-23. Kulttuuri- ja luoviin aloihin kuuluvat kaikki alat, joiden toiminta perustuu kulttuuriarvoihin tai taiteelliseen ja muuhun yksilölliseen ja kollektiiviseen luovaan ilmaisuun. Ne on määritelty Luova Eurooppa -ohjelman oikeusperustassa.

Kulttuuriala ja luovat alat ovat yhteiskuntien kehityksen kannalta erittäin tärkeitä ja luovan talouden ytimessä.

Ne ovat yksilölliseen lahjakkuuteen ja luovuuteen perustuvia osaamisvaltaisia aloja ja ne tuottavat merkittävää taloudellista hyvinvointia. Luovilla aloilla on myös ratkaisevan tärkeä merkitys yhteisen eurooppalaisen identiteetin, kulttuurin ja arvojen rakentamisessa.

Luovat alat tuottavat keskimääräistä enemmän kasvua ja uusia työpaikkoja, erityisesti nuorille ja vahvistavat sosiaalista yhteenkuuluvuutta.

Kaiken tämän tietäen on perin vaikea ymmärtää perussuomalaisten puheenjohtajan jyrkkää kommenttia tv:n vaalitentissä, kun hän toteaa, että kulttuuri on luksusta, josta voidaan leikata.