Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pukkimäkeläiset tapaavat – ja juttu jatkuu

Äänekosken tehtaiden aloittaessa toimintansa 1900-luvun alussa, sen palveluksessa oli noin 200 henkeä. Tämä oli noin neljännes koko silloisen kylän asukasmäärästä. Varsin pian asukasmäärä oli noussut jo 1500 paikkeille ja paikkakunnalla alkoi ilmetä asuntopulaa. Yhtiössä ymmärrettiin, että asuntopulasta saattaa tulla tehtaiden työvoiman saannin kannalta pullonkaula. Hiskinmäen alueelle oli rakennettu ennen vuosisadan vaihdetta pienehkö asuinalue tehtaiden työntekijöiden käyttöön, mutta asuntomäärä oli niin vähäinen, että se yksistään ei riittänyt vastaamaan kasvaneeseen kysyntään. 1920-luvulla aloitettiin kirkonkylän keskustaan lähelle Kuhnamo-järveä uuden asuntoalueen rakentaminen. Uudet rakennettavat talot olivat uudenaikaisia ja viihtyisiksi suunniteltuja. Alueelle rakennettiin kaikkiaan 20 uutta asuinrakennusta, jotka kaikki olivat arkkitehti B. Brunilan suunnitelman ja tyyppipiirrustusten mukaan toteutettuja. (Lähde: Pukkimäki-sivut)

Pukkimäki juhlii siis parhaillaan 100-vuotisuutta, sauna-pyykkituparakennuskin valmistui 1920-luvun puolivälissä.

Nykyiset ja entiset Äänekosken pukkimäkeläiset sekä heidän jälkeläisensä kokoontuvat ensi viikon lauantaina 13. elokuuta muistelemaan mennyttä, kokemaan nykyisyyttä ja juttelemaan entisten ja nykyisten asukkaiden kesken.

Tällä kertaa muistellaan myös alueella olleita kauppaliikkeitä. Suurin osa niistä sijaitsi Onnelanmäellä, nykyisen Leinonkadun ja Kotakennääntien välisellä alueella. Vanhat Onnelanmäen pientalot liikkeineen on purettu. Nykyistä S-marketia vastapäätä olevat aravatalot ovat edelleen pystyssä ja niissä toimii yrityksiä.

– Pukkimäki-päivänä halukkaille tarjotaan myös mahdollisuus yhteiseen muistelukävelyyn alueella. Toivottavasti kuulemme samalla erilaisia muisteluja ja yksityiskohtia alueen elämästä. Vaikkapa siitä, mitä tehtiin Kiramolla ja kuka oli teikkauksen mestari, Jaana Tani ja Ritva Lehtonen pohdiskelevat.

Pukkimäkeläiset kokoontuvat lauantaina kello 12 Äänekosken lukiolle.

– Tällä kertaa mukaan voi tulla myös höyrylaiva Toimilla. Jos ennakkoilmoittautujia on tarpeeksi, matkaan lähdetään Suolahdesta Perinnetelakalta kello 8.45 ja Äänekosken kaupungintalon rannasta kello 10, kertoo Keiteleen vesiliikenteen perinneyhdistyksen puheenjohtaja Matti Hämäläinen.

Lisätietoja osoitteessa alpiini.piiparinen@gmail.com. Kaikille halukkaille tarjotaan höyrylaivamatkaa myös Kuhnamon laiturilta kello 12 kohti Äänekosken kaupungintalon rantaa ja kello 14 Äänekoskelta kohti Suolahtea.